Super Bowl je događaj koji Amerika s nestrpljenjem iščekuje, i to najmanje zbog toga ko će pobijediti u finalnoj utakmici NFL-a, nacionalne lige američkog fudbala. Sve oko tog događaja zanimljivije je od same utakmice koja privlači milione gledatelja. Recimo, cijela Amerika pratila je let pjevačice Taylor Swift iz Japana u Las Vegas da poslije utakmice poljubi svoga momka, igrača Kansas City Chiefsa Travisa Kelcea, koji su uzgred i osvojili titulu. Zanimljivo je bilo i na poluvremenu, kada je nastupio muzičar Usher. No, obično su najzanimljivije reklame koje se u pauzi emitiraju, a za koje se plaćaju vrtoglave cifre. Pažnju je ovoga puta privukao Robert F. Kennedy Jr. Tek je sinoć Amerika postala svjesna da ne mora birati između dvojice staraca Bidena i Trumpa. Imaju i treću opciju.

Naime, Super PAC koji podržava predsjedničku kandidaturu Roberta F. Kennedyja Jr. objavio je u nedjelju reklamu za Super Bowl koja odražava reklamu za predsjedničku kampanju iz 1960. za njegovog ujaka, bivšeg predsjednika Johna F. Kennedyja.

To je iznimno skupo ulaganje, ali oglas je prikazan neposredno prije poluvremena i izazvao je internetsku buru za predsjedničkog kandidata koji želi povećati svoju nacionalnu prepoznatljivost.

Oglas je privukao pažnju gledatelja Super Bowla, budući da mnogi Amerikanci ne prate političke vijesti. Oglas je koštao 7 miliona dolara, potvrdili su iz American Values ​​za Axios.

"Uspaničeni DC moćni mešetari rade prekovremeno kako bi spriječili Kennedyja na izborima jer znaju da on može i hoće okončati njihovu kulturu pohlepe i korupcije", rekao je supredsjedatelj American Values ​​Tony Lyons u izjavi.

 

"Kao njegov ujak i njegov otac, Kennedy je borac protiv korupcije, i nije ni čudo da DNC pokušava sve stare trikove i izmišlja nove trikove kako bi ga zaustavio."

Kennedy, koji se natječe za predsjednika kao nezavisni kandidat, suočava se sa skupom borbom da dođe na predsjedničke izbore u cijeloj zemlji.

Nacionalni odbor Demokratske stranke optužio je Kennedyja prošle sedmice, navodeći da je “predsjednički kandidat sudjelovao u shemi pristupa glasanju" koja je nezakonito koordinirala sa Super PAC-om.

Mnogi članovi Kennedyjeve porodice osudili su njegovu odluku da se kandidira kao nezavisni predsjednički kandidat, strahujući da bi mogao oduzeti glasove od predsjednika Bidena na općim izborima.

Bobby Shriver, sin sestre bivšeg predsjednika Eunice Kennedy Shriver, rekao je u nedjelju da bi njegova majka "bila užasnuta" stavovima RFK Jr. o zdravstvenoj skrbi.

"Poštivanje znanosti, cjepiva i pravednosti zdravstvene zaštite bili su u njezinu DNK", objavio je Shriver na X.

Izvor: Axios