Predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 Adil Kulenović u uvodnoj riječi na sesiji Kruga 99 održanoj u nedjelju kazao je da je u sadašnjim okolnostima konstituiranja vlasti na svim nivoima, očit poraz koncepta državotvornog političkog okupljanja, bar strateškog partnerstva, naspram politika slabljenja države, daljeg urušavanja društva i perspektiva demokratskog razvoja na evropskim vrijednostima i standardima liberalne demokratije.

On je rekao da stanovnici Bosne i Hercegovine, kao politički narod, još uvijek nisu razumjeli sadržaj vokabulara i političke kategorije iz dokumenta "Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022 – 2026. godine", koji su kreirali i potpisali HDZ BiH i osam stranaka (SDP, NIP, Naša stranka, NES, Za nove generacije, Stranka za BiH, BHI Fuad Kasumović, PDA).  

"Razumjet će ga u praksi, u onome što će slijediti, sasvim praktično, kao u ona vremena kada su moći otpora suzbijane retorikom o tome da se ne zna 'ko puca na ovaj grad'. Razumjet će tada mimikriju dokumenta pisanog u duhu i vokabularu tzv. 'Livanjskog pitanja' koje je nekada bilo alternativa za izglasano referendumsko pitanje iz 1992. godine o nezavisnosti BiH. I zbog toga je naša današnja tema važna, koliko i zbog nužnosti trezvene i racionalne distance prema akterima internacionalne zajednice koji nudeći mrkvu EU integracija, podmeću 'kukavičje jaje' integracija bez evropskih vrijednosti i standarda, očuvanje status quo za etnonacionalističke interese i projekte, izlizanom formulom 'jedna država, dva entiteta, tri konstitutivna naroda'", njegove su bile riječi.