Nakon što su se pojavili brojni tekstovi, reakcije političara, pojedinaca nakon prijema članova Anti Dayton pokreta od strane gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić ona se oglasila na svojoj službenoj Facebok stranici.

"Sporni" susret je pojasnila u šest kratkih tačaka i temi pokazala kolika averzija među pojedinim Bošnjacima vlada prema patriotizmu i humanizmu. Potpuno je naivno uvjerenje da političarima u Rs treba povod i opravdanje za njihovo antidržavno djelovanje.

"1. Nikakva nagrada ili priznanje Grada Sarajeva nisu dodjeljene navedenom pokretu. Zlatnik je suvenir koji poklanjamo u znak zahvale za različite aktivnosti.
2. Prijem je organizovan za pojedince koji su pomagali narodu Sirije i Turske nakon razornih zemljotresa.
3. Nihad Aličkovic, Sadik Menković i Midhat Hajdarević su proveli mjesec dana u kampu za djecu u Siriji, gdje su volonterski pomagali unesrećenom narodu a posebno djeci.
4. Ja sam gradonačelnica svih gradjana, bez obzira na bilo kakve politike ili politička uvjerenja.
5. Organizirala sam prijeme i zahvalila se i drugim organizacijama koji su pomagali Turskoj i Siriji: Udruzenju Pomozi.ba, zlatnike su dobili i svi članovi GSS-a koji su bili na terenu, njih preko stotinu.
6. Prijedlog delegacije koju sam primila je vrlo plemenit, da preko 500 crteža koje su iz zahvalnosti nacrtala djeca iz kampova, prodaju na donatorskoj izložbi, od čega će novac biti uplaćen za pomoć. Ideju sam sa oduševljenjem prihvatila", piše gradonačenica.

Ona se pita da li je grijeh nagraditi dobro djelo "da li je grijeh ponašati se jednako prema svim ljudima koji naprave nešto dobro, bez obzira na politiku? Sigurna sam da nije, a svima onima koji misle da jeste se izvinjavam za povredu emocija.
Ja sam simbolično nagradila humanost, a polažem nade da će govor mržnje ili bilo kakva druga nečasna djela sankcionisati nadležni organi", zaključuje na kraju gradonačenica Karić.