Prema podacima platforme Erudera, koja se bavi pretraživanjem obrazovanja, broj studenata iz Bosne i Hercegovine koji se odlučuju da svoje obrazovanje nastave u nekoj od zemalja Velike Britanije značajno raste. 

U odnosu na akademsku 2014/2015 godinu kada je u Velikoj Britaniji studiralo 60 studenata iz Bosne i Hercegovine, taj broj je u tekućoj akademskoj godini uvećan za 33%, prema zvaničnim podacima Erudera platforme. 

Trenutno u Engleskoj studira 60, Škotskoj 15 i Velsu pet studenata iz Bosne i Hercegovine. 

Kako navodi Bh. Infodesk, jedini mediji na bosanskom jeziku u Velikoj Britaniji, postoji pretpostavka da će nastaviti rasti interes za studiranjem našim sugrađana u Velikoj Britaniji u koju svake godine pristiže hiljade stranih studenata. 

Jedna od prednosti koje ističu naši studenti u ovoj zemlji jeste što je stranim studentima dozvoljeno da rade u Velikoj Britaniji tokom studiranja, ali i izuzetno kvalitetni i perspektivni studijski programi. 

U Velikoj Britaniji trenutno živi oko 15.000 građana porijeklom iz Bosne i Hercegovine, koji su u ovu zemlju većinom stigli tokom Agresije.