Da ga nema, trebalo bi ga izmisliti. Pa ga je Trojka zaista izmisliila. Nakon što je visoki predstavnik krenuo u avanturu oktroiranja vlade Nermina Nikšića, nedostajalo je ipak glasova pa su se okrenuli notornom Rami Isaku i za njegov glas mu obećali i dali “i sat i lanac”. Ministarsku poziciju, ključeve helikoptera a i sinu je obećana neka sinekurica. Sitno nešto, da bude dopredsjedavajući Parlamenta.

Da li bi i to Srđan Mandić, u jednom od svojih svakodnevnih Facebook naricanja, jer ga dojučerašnji jarani hoće smijeniti, nazvao “asimovskim”?

Kako god, Isak je postao ministar. I to unutarnjih poslova. I brzo poletio do neslućenih visina. U policijskom helikopteru iz kojeg ne izlazi dan i noć, samo onda kada trkne na odmor u Tursku.

Danas je Isak predstavio svojih prvih 100 dana rada. Izjavio je da je sa svojim timom u proteklih 100 dana uradio više nego njegovi prethodnici u proteklih 20-ak godina. Zaista jeste to izjavio, ne izmišljamo.

Kada su ga novinari pitali šta je to tačno uradio za 100 dana, kazao je da je dodjeljivao činove, pa nastavio: “Obišli smo veliki broj međunarodnih institucija, ambasada. Obezbijedili smo određena sredstva”, rekao je Isak.

Da li se tako zamjerio čelništvu Naše stranke, veteranima puzanja po kabinetima ambasadora, zasada nije jasno, ali je sigurno da se zamjerio ostatku koalicijskih partnera.

Jer u posljednjih 20 godina uglavnom su na mjestu ministra unutarnjih poslova bili kadrovi SDP-a (Predrag Kurteš) i NIP-a (Aljoša Čampara) koje je Isak (in)direktno prozvao nesposobnima.  

Isak je novinarima, predstavljajući 100 dana rada, tokom kojih se naletao na sve strane, kazao i da je „u proteklom periodu održao sastanke sa predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti, zatim ambasadorima i predstavnicima međunarodnih organizacija kako bi razmotrio situaciju u cilju podrške u pogledu izmjena zakonskih propisa koji bi doprinijeli poboljšanju sigurnosne situacije u Bosni i Hercegovini.“

Golemo. Ako to nije ulaganje dodatnih napora i stvaranje pretpostavki, onda...

U pauzama između bildanja u teretanama u Turskoj, zemlji a i šire „uspostavio je listu prioriteta šta je potrebno unaprijediti u FMUP-u, da su u saradnji s EUROPOL-om provođene zajedničke operativne akcije međunarodnog karaktera“. A onda je još „podneseno ukupno 79 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima, protiv 111 lica, od kojih je 28 lica lišeno slobode.“

I ono što se ne smije nikako zaboraviti, „nakon zastoja dužeg od petnaest godina, izvršeno je vanredno unapređenje 32 policijska službenika“.

Isak, kaže, usklađuje zakonodavstvo sa evropskim. Stoga valjda nema nikakvog napretka kada je u pitanju istraga trostrukog ubistva i samoubistva u Gradačcu. Kaže da je u taj slučaj „zasad uključen samo FUP-ov odjel za cyber kriminal“. A nema ni saznanja je li iko uhapšen nakon što je najavio da će svi biti pohapšeni zbog tragedije u Gradačcu.

Sve je, znači, Isak radio osim onoga što mu je posao. Što je bilo dovoljno da, za samo sto dana, napravi najbolje rezultate u proteklih 20 godina.

Dakle, bez obzira na pune mrtvačnice i groblja, svakodnevni femicid, pucnjave i prometne nesreće, spavajte mirno. Ako je ovako bilo za prvih sto dana, kakav nas tek spektakl čeka narednih mjeseci.