Pri bodovanju za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, zastupnik stranke Narod i Pravda, smatrao je da više glasova treba dati HDZ-ovom kandidatu Marinu Vukoji u odnosu na drugog kandiidata, Sanelu Butigan-Gorušanović, sutkinju sa višegodišnjim iskustvom u pravosudnim institucijama, nestranačku kandidatkinju  čiji je kompletan porodični background povezan sa SDP-om BiH.

Onda na scenu stupa Nermin Nikšić koji se poziva na rezultate takvog bodovanja i kaže da će zbog toga glasati za kandidata kojeg u Ustavnom sudu narednih 20 godina želi Dragan Čović.

Nikšić tvrdi: „Bio je sekretar Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine i smatram ga vrlo korektnim i stručnim", Međutim, Eldar Čomor, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije i član Komisije za izbor i imenovanje ovog doma, kazao je kako nije tačno da je struka izabrala i napravila listu po kojoj je Marin Vukoja prvorangirani kandidat za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Čomor je, naime, objasnio kako je sjednica Komisije za izbor i imenovanje Zastupničkog doma FBiH na kojoj je trebalo da se predloži kandidat ili kandidati za sudiju Ustavnog suda je prekinuta.

Prije sjednice članovi komisije iz SDA i DF-a su tražili da se lista uspješnih kandidata uputi u Zastupnički dom FBiH kako bi zastupnici glasali o svim dok HDZ zagovara da se u Parlament uputi samo kandidat sa vrha liste Marin Vukoja.

„Pošto vidim da se namjerno manipuliše sa informacijama o izboru sudije Ustavnog suda BiH i da se želi predstaviti kako je struka izabrala i bodovala najboljeg kandidata, kao član Komisije za izbor i imenovanja Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, želim javnost informisati da je izvještaj Radne grupe za izbor sudije Ustavnog suda BiH upućen na Komisiju za izbor i imenovanja.

Iz Izvještaja je jasno da se sastav Radne grupe mijenjao. Radna grupa koja je provela konkursnu proceduru u kontekstu objave Javnog poziva i obavljanja formalnih poslova, bila je u sastavu Mladen Bošković, predsjednik, Ismet Osmanović, Samer Rešidat, Hakija Zajmović, Božana Banduka. - Radna grupa koja je obavila intervjue i izvršila bodovanje bila je u sastavu Mladen Bošković, predsjednik, Rasim Smajlović, Irfan Durić, Hakija Zajmović, Božana Banduka. Predstavnici "Trojke" su opet spinovali kako je struka izabrala i napravila listu po kojoj je Marin Vukoja prvorangirani. Apsolutna je neistina da je struka napravila rang-listu.

Ponavljam, samo su dva člana iz struke, kao predstavnici Udruženja sudaca, Hakija Zajmović i Božana Banduka. Nezvanično, po informacijama koje imamo, jedan predstavnik/ca Udruženja sudaca i jedan predstavnik politike dali su više bodova Saneli Gorušanović-Butigan. Drugi predstavnik/ca Udruženja sudaca i ostala dva predstavnika politike dali su više bodova Marinu Vukoji“, kazao je Čomor a prenio Faktor.

Vukoja je, nezvanično, najviše bodova dobio od Mladena Boškovića (HDZ BiH), Rasima Smajlovića (NiP) i Božane Banduke, članice udruženja sudija Federacije BiH.Božana Banduka, predsjednica Općinskog suda u Kiseljaku, priznala je u januaru ove godine disciplinski prekršaj “upuštanje u aktivnosti koje su nespojive s dužnostima sudije”.

U međuvremenu se pojavila biografija Marina Vukoje iz koje se jasno vidi da on nema ni dana iskustva na psolovima sudije niti u pravosuđu uopće. Ne zna strani jezik i sve što je do sada radio bili su suhi birokratski poslovi u Kantonu i Parlamentu Bosne i Hercegovine.  

Konačno, kako je Čovićev ćato iz Širokog Brijega Konakoviću i Nikšiću najednom postao najbolje rangirani kandidat pojasnio je Nezior Pivić, profesor sa Pravnog fakulteta u Zenici i doskorašnji zamjenik ministra pravde BiH.  

"Kako je zaista Vukoja postao 'najbolje rangiran kanidat' i koja je komisija sastavila tu listu? Listu je sastavila Komisija za izbor i imenovanja Predstavničkog doma Parlamenta FBIH. Komisija koja se do sada popunjavala prema principu da stranka sa najviše zastupnika dobija i najviše mjesta", napisao je Pivić na svom Facebooku te dodao:

"Međutim, 'Osmorka' je to promijenila u korist HDZ-a, koji sa 15 zastupnika tako dobija tri člana ove komisije uz predsjednika komisije, dok je SDA sa 26 poslanika dobila jednog člana. Predsjednik komisije je Mladen Bošković, a zamjenik Damir Mašić. Tako je Marin Vukoja bez dana iskustva u praksi, zaposlen na poziciji Sekretara od strane ove Komisije ocijenjen kao bolji kandidat od sudije Općinskog suda u Sarajevu i potpredsjednice VSTV BiH Sanele Gorušanović Butigan. Važnu ulogu u procesu bodovanja, odigrao je i član NIP-a u Radnoj grupi za imenovanje sudije Ustavnog suda BIH koji je također dao prednost sekretaru ispred sudije."

Na kraju je kazao da da bi Konaković, Forto i Nikšić za najboljeg kandidata "izabrali i konja kada bi im to predložio Dragan Čović u stilu Kaligule."

"Izbor sudije u Ustavni sud Bosne i Hercegovine nije imenovanje za direktora kantonalnog preduzeća ili kakvu drugu javnu funkciju na period od četiri godine. Imenovanje sudije određuje pravac i djelovanje Ustavnog suda za period od 15 do 20 godina. Imenovanje koje ostavlja dalekosežne pravne i političke posljedice, posebno kada znamo da je Ustavni sud posljednja linija odbrane ustavnog poretka, nadležnosti i imovine države Bosne i Hercegovine. Nikšić, Konaković i Forto postali su džuboks Dragana Čovića ispunjavajući sve njegove želje."