Ovih se dana obilježava i slavi 232. godišnjica osnivanja američke obalske straže, uz ovogodišnji moto:˝Poštujemo našu prošlost... Oblikujemo našu budućnost˝.

Od osnivanja 1790. godine američka obalska straža je evoluirala da služi naciji izvršavajući misije na jedinstven način. Svakog puta kada bi se pojavio novi izazov ili prijetnja, Obalska straža je odgovorila kako bi zadovoljila potrebe svoje zemlje, bilo da se radi o razbijanju leda i zaštite prirodnih resursa ili morskoj sigurnosti i spriječavanju dilanja drogama. Vremenom se misija proširila i ova je služba jedan od elemenata nacionalne odbrane i međunarodne sigurnosti.

U namjeri da pohvale zalaganja Obalske straže i iskažu koliko su ponosni na sve što su njeni uposlenici uradili od 4. avgusta 1790. godine, brojni političari su objavili čestitke. Ništa ne bi bilo sporno, da uz riječi o zaslužnim pohvalama nisu stavljali fotošopirane ilustracije, mahom fotografije obalskih straža iz drugih zemalja.

Dave Brown, urednik i zaljubljenik u jahte uočio je da je Republikanka Nancy Mace iz Predstavničkog doma Južne Karoline objavila fotografije Obalske straže Republike Turkiye, dok je Barry Loudermilk, političar iz Georgije prenio link teksta Fow News-a koji također sadrži fotografiju turskog broda. Naime, radi se o tome da je sa fotografije bijelom bojom prebrisan naziv na turskom jeziku:˝Sahil gűvenlik˝, koji se nalazio iznad prevoda na engleski:˝Coast Guard˝, koji je ostavljen.

Najzanimljiviji je propust Američke obalske straže (USCG), koji su umjesto fotografiju vlastitog broda, postavili fotografiju broda za koji je Brown utvrdio da je kanadski. Zar je moguće da ne razlikuju svoje od tuđih brodova?

˝Jesu li barem slični˝, ˝Kako jadan fotoshop˝ ili ˝U ovom trenutku, to mora da je namjerno˝ neki su od komentara na Brownovu objavu.