Francuska liga finansijski ne prolazi kroz najbolje trenutke. Mbappéov odlazak uzrokovao je pad televizijskih prava a liga gubi na popularnosti koju je imala dok je 'kornjača' igrala u Parizu. Uz to, dodaje se i nestanak prvog tima Girondins de Bordeauxa 24. jula.

Taj historijski klub, koji je u francuskom profesionalnom fudbalu bio 87 godina, nedavno je morao dati sve svoje igrače na prodaju zbog dugova koje je imao prema DNCG, instituciji zaduženoj za praćenje računa profesionalnih klubova u Francuskoj. Nakon što je proglasio bankrot, klub postoji i danas, ali bez prvog tima koja je dio historije francuskog fudbala.

Sada je Olympique Lyon u sličnoj situaciji, iako ne toliko ozbiljnoj. Nakon što je potrošio 134,29 miliona eura na transfere, francuski tim je u teškoj poziciji u odnosu na DNCG. Uspjeli su prikupiti samo 24,25 od potrebnih 100 miliona eura koliko moraju imati kako bi izbjegli sankcije.

Naime, uspjeli su prodati samo Jakea O'Briena, irskog stopera koji je prešao u Everton za 19,5 miliona eura, te Skellyja Alvera, francuskog veznjaka kojeg je Werder iz Bremena kupio za 4,75 miliona eura. Imaju manje od devet dana da preokrenu situaciju. Prema 'L'Equipeu', u kancelarijama na stadionu Groupama su donijeli odluku da stave sve svoje igrače na prodaju. Stoga nije iznenađujući poraz 0-3 protiv Rennesa, trenutno je prioritet pokušati ostvariti cilj koji im je DNCG postavio na početku sezone.

Kako bi to postigao, klub je dao sve od sebe u prodaji i navodno je postigao predugovor o transferu Cherkija u Fulham za 15 milijuna eura. Međutim, prema pisanju spomenutih francuskih medija, veznjak je odbio engleski klub, što ostavlja posudbu Armina Sarra kao jedinu priliku za trenutno olakšanje za budžet.

Sarr odlazi na posudbu u Hellas Veronu a ono što ostaje je činjenica da će Lyon morati prodavati igrače kako bi ostvario svoj cilj i tako izbjegao mogući krah izazvan sankcijama DNCG-a.