U Budimpešti je u toku šahovska Olimpijada na kojoj nastupaju i muška i ženska reprezentacija Bosne i Hercegovine. Odigrana su do sada četiri kola, danas se igra peto.

Bosanskohercegovački historičar Dženan Dautović pasionirani je poznavatelj i zaljubljenik u ovu igru i na svom Facebook profilu svakog dana analizira rezultat i igru reprezentativaca Bosne i Hercegovine.

Tako je i danas objavio analizu pobjede muške reprezentacije nad Tajlandom te poraz ženskog tima od Švicarske ali donio i detalje skandala sa varanjem, odnosno, pokušaja Tajlanđana da uz pomoć elektronskih sprava pobijede reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Evo kako to opisuje Dautović:   

U četvrtom kolu šahovske olimpijade ubjedljiva pobjeda muške ekipe u meču koji je obilježio skandal sa varanjem, te težak poraz šahistkinja.

Bosna i Hercegovina - Tajland 3,5:0,5

Izuzetno nervozan meč, prepun neočekivanih preokreta, te svake osude vrijednog postupka četvrte ploče protivnika. No, krenimo redom.

Na prvoj ploči Bojan Maksimović je gotovo cijelu partiju odigrao velemajstorski. U Kraljevoj indijci sa bijelim figurama potpuno je nadigrao protivnika i svoju prednost povećavao iz poteza u potez. Međutim, veliki utrošak vremena i sve opasnije približavanje cajtnota govorili su da naš predvodnik ne uspijeva da pronađe konačni plan prodora. U vrlo nezgodnom trenutku u meču, prilikom 1:1 rezultata i izvjesnog remija na drugoj ploči, Bojan je previdio kontranapad protivnika kojim je u svega par minuta prosuo sve ono što je gradio u skoro pet sati igre. Šteta za izgubljenih pola poena, no, partija je jasan pokazatelj našem uskoro velemajstoru koji dio igre u budućnosti treba usavršavati.

Naš jedini velemajstor Dalibor Stojanović je sa crnim figurama na drugoj ploči dugo vremena imao čvrstu poziciju, bolju pješačku strukturu, no, daleko pasivnije figure kojima nikako nije uspijevao da pronađe aktivna mjesta. Nakon nekoliko izmjena, pod dojmom držanja inicijative u većem dijelu partije tajlanđanski šahist srećom odbija remi ponavljanjem poteza i nastavlja igrati na pobjedu, međutim, upravo tim potezom je sebi potpisao tragičnu sudbinu u ovoj partiji. Još jedna žrtva pretjerane ambicije i nerazumijevanja završnice. Ova pobjeda je u tom trenutku značila da smo ipak pobijedili i u meču, iako sa mršavih 2,5:1,5.

Najsigurniju igru je pružio naš najmlađi reprezentativac Sanjin Čulum koji je sa bijelim figurama u Paulsenovoj varijanti Sicilijanke protivnika potpuno nadigrao i znalački konvertirao prednost u puni poen. Pobjeda u ovoj partiji nije dolazila u pitanje nitiu jednom trenutku.

Eh, na četvrtoj ploči se desila potpuna drama. Naš IM Dejan Marjanović je u Primljenom daminom gambitu izabrao jednu jako oštru varijantu, vjerovatno sa namjerom da agresivnom igrom zbuni svog protivnika koji ima slabašnih 2064 poena rejtinga. Međutim, izgledalo je da se takav pristup jako brzo obio o glavu našem igraču. Nastala je pozicija sa raznostranim rohadama u kojoj je bijeli imao masivan pješački nastup u centru, dok crni na daminom krilu ništa nije radio.

Tajlanđanin je stalno nastavljao sa pritiskom, nalazio odlične poteze, uskoro i uhvatio Dejanovu damu, pa je bilo jasno da je kraj blizu, što se i desilo u 42. potezu kada je naš igrač potpisao predaju. Međutim, ova partija je imala i ''treće poluvrijeme''.

Naime, sudije su kod Tajlanđanina pronašle neku, za sada nepoznatu, elektronsku spravu. Naime, u šahu se dopingom i varanjem smatra bilo kakva upotreba elektronskih sprava tokom partije. Plemenitu šahovsku igru ljudski je šljam našao način da zaprlja korištenjem kompjuterskih programa, bilo preko mobitela, bilo preko drugih, skrivenijih i podlijih načina. Iz tih je razloga doneseno pravilo da se nikakva elektronska oprema ne smije unositi u salu - ni mobitel, niti pametni satovi, ništa što može primati i slati signale.

Zbog posjedovanja te sprave kod tajlandske četvrte ploče, nama je pripao poen i ubjedljivija pobjeda u meču nego je ostvarena za pločom. Sve dalje nedoumice da li je on koristio tu spravu za varanje ili ne, sada rješavaju sudije, no, za naš meč je nebitno.

U petom kolu igramo protiv Hrvatske, koja sa pet velemajstora u ekipi sigurno ima status favorita, no, sretna je okolnost da ih naši šahisti jako dobro poznaju, pa se možemo nadati da će to iskustvo biti upotrijebljeno da se dođe do pozitivnog rezultata.

Bosna i Hercegovina - Švicarska 0.5:3,5

Ženska ekipa je očekivano doživjela težak poraz od reprezentacije Švicarske. Maša Maksimović je na prvoj ploči imala čast i rijetku priliku da igra sa jednom od legendarnih šahistkinja, ruskom šahistkinjom Aleksandrom Kosteniuk, nekadašnjom prvakinjom svijeta, koja je iz matične zemlje otišla ne iz koristoljublja kao većina joj kolega, nego zbog otvorenog kritikovanja Putinovog nacizma. Poraz u ovoj partiji je zaista od sekundarne važnosti za Mašu.

Ponovo je u našoj ekipi najuspješnija bila Milana Babić. Izbrala je Rubinsteinovu varijantu Francuske odbrane sa crnim figurama i došla u jako tešku, vjerovatno i izgubljenu poziciju. Ipak, aktivnom odbranom, uspjela se iščupati, pa čak i okrenuti poziciju. Prihvatila je remi u poziciji u kojoj je sigurno bila u znatno boljem položaju. Ta odluka nije imala nikakvog uticaja na rezultat ekipe, a nadam se da je donesena iz sportskih (cajtnost, izmorenost odbranom teške pozicije) a ne kalkulantskih razloga (trka za balom za titulu ženskog IM).

Treća i četvrta ploča nisu pružile jači otpor iskusnijim protivnicama.

Danas igramo sa Nikaragvom, protiv koje smo sigurno favoriti, ali koja ima kompaktnu ekipu i trebat će ozbiljan pristup da bismo ostvarili pobjedu.