Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine iz trećeg šešira će dočekati decembarski žrijeb kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. godine.

Procjene su to stručnjaka, a Twitter stranica Football Meets Data navodi da postoji samo dva posto šanse da Zmajevi budu u prvom šeširu (ako osvoje Ligu nacija A3).

Izuzmemo li da se može dogoditi čudo, gotovo je izvjesno da ćemo biti u trećoj jakosnoj grupi i da ćemo u borbi za Mundijal u SAD-u, Kanadi i Meksiku u grupi imati dvije reprezentacije koje su, bar na papiru, kvalitetnije od nas. Imena većine potencijalnih rivala već znamo...

Zajedno sa izabranicima selektora Sergeja Barbareza u trećem šeširu će biti i Irska, Finska, Albanija, Gruzija, Island, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Sjeverna Irska i Izrael, te vjerovatno Škotska i Slovenija. Dvije posljednje spomenute selekcije imaju šanse da se "probiju" u drugi šešir, dok Izrael ima 38 posto šansi da ispadne u četvrti pot.

Prema trenutnom stanju, u prvom šeširu su: Francuska, Španija, Engleska, Belgija, Italija, Portugal, Nizozemska, Njemačka, Hrvatska, Švicarska, Danska i Austrija.

Drugi šešir čine: Poljska, Mađarska, Srbija, Ukrajina, Turska, Vels, Švedska, Slovačka, Rumunija, Grčka, Češka i Norveška.

U četvrtom potu nalaze se: Bugarska, Luksemburg, Armenija, Bjelorusija, Kosovo, Kazahstan, Azerbejdžan, Estonija, Kipar, Farska Ostrva, Litvanija i Latvija.

Posljednji, peti šešir sačinjavat će Moldavija, Malta, Lihtenštajn, Gibraltar, Andora i San Marino.

Evropa će umjesto 13, što je bio slučaj ranije, sada na SP imati 16 reprezentacija.

Grupna faza kvalifikacija sastoji se od ligaškog formata (domaće i gostujuće utakmice), a bit će formirano ukupno 12 grupa koje će brojati po četiri ili pet timova. Mečevi bi se igrali od marta do novembra 2025. godine.

Direktan plasman na Svjetsko prvenstvo osigurat će 12 pobjednika grupa, a 12 drugoplasiranih selekcija igrat će baraž, u koji će se plasirati i četiri najbolje rangirane ekipe iz Lige nacija (koje ne bude prve ili druge u svojim grupama). Reprezentacije koje budu u baražu bit će podijeljene u četiri "staze", a ukupno četiri pobjednika na kraju će čekirati vizu za Kanadu, Meksiko i Sjedinjene Američke Države.

Žrijeb grupa bit će obavljen 13. decembra.

(Faktor)