Miralem Galijašević, predsjednik Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) i bivši premijer tog kantona, nosilac je liste u ime Stranke demokratske akcije u Izbornoj jedinici pet za Parlament Federacije Bosne i Hercegovine na predstojećim Općim izborima.

Galijašević je listu SDA nosio i na Općim izborima održanim 2018. godine i tada je ubjedljivo pobijedio, osvojio je 16.349 glasova i zasluženo zaradio mandat u Parlamentu FBiH. Galijašević je rođen 1955. godine u Maglaju, gdje je okončao osnovno i srednje obrazovanje. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

U svojoj je političkoj karijeri do sada obavljao dužnost ministra za rad i socijalnu politiku u Vladi Zeničko-dobojskog kantona, a bio je i ministar finansija u Vladi Zeničko-dobojskog kantona. Na dužnosti premijera Zeničko-dobojskog kantona bio je od 2006. do 2011. godine te od 2015. do 2018. godine, a bio je i predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona. Oženjen je i otac dva sina.

“Mi smo prvi kanton koji je uspio formirati vladu nakon Općih izbora 2018. godine. Formirali smo je s HDZ-om i A-SDA (današnji NES). Iako smo imali tijesnu većinu u Skupštini, s minimalnih 18 ruku, Vlada je funkcionisala stabilno. Tokom protekle četiri godine, opozicija je čak 12 puta pokušala srušiti Vladu, ali su to bili jalovi pokušaji nošeni populizmom”, kaže Galijašević na početku razgovora za Stav, osvrćući se na okolnosti u kojima je u protekle četiri godine funkcionisala vlast u Zeničko-dobojskom kantonu.

Galijašević je analizirao ekonomsku “krvnu sliku” kantona i podsjetio da je to sredina koja se stalno razvija i koja ima na desetine firmi i preduzeća. “Vlada ZDK se pokazala kao jedna od uspješnijih u Federaciji Bosne i Hercegovine, a napravila je pomake u svim sferama djelovanja. Sačuvali smo lidersko mjesto u izvozu, proizvodnji, poljoprivredi, boračkoj zaštiti... Imali smo dobar odgovor na pandemiju virusa korona. Vodim kvalitetan socijalni dijalog s 9.500 korisnika koji primaju plaću iz budžeta. Sa svim sindikatima smo zaključili nove kolektivne ugovore kojima smo značajno popravili njihov materijalni položaj. Tu mislim na policiju, prosvjetare, zaposlene u pravosuđu i javnoj upravi. Zaposleni u osnovnom i srednjem obrazovanju danas imaju najveće plaće u BiH. Popravili smo materijalni položaj i zaposlenih u zdravstvu”, kaže Galijašević.

Posebno je, kaže, ponosan na ulaganja u obrazovnu infrastrukturu i broj obnovljenih škola. “U školsku infrastrukturu smo uložili 20 miliona maraka i za četiri godine obnovili čak 60 zgrada škola i fakulteta. Poticaje našim poljoprivrednicima smo povećali s 1,5 na 4,5 miliona maraka, a više od četiri miliona maraka izdvajamo za jačanje konkurentnosti privrede i izgradnju poslovnih zona. Naša privreda je izvozno orijentisana i ona je zasigurno kičma privrede Federacije BiH. Ipak, ekonomski razvoj našeg kantona nose Tešanj, Visoko, Kakanj, Olovo.”

Galijašević posebno podvlači činjenicu stabilnog energetskog sektora u ovom dijelu Bosne i Hercegovine no najavljuje i promjene u nekim dijelovima sistema.

“Zeničko-dobojski kanton čini okosnicu energetskog sektora Federacije BiH, s TE Kakanj i rudnicima u Kaknju, Brezi i Zenici. Ove kompanije značajno doprinose energetskoj neovisnosti Bosne i Hercegovine, koja posebno dolazi do izražaja u energetskim krizama kakva trenutno vlada u Evropi. Kada je u pitanju stanje u rudnicima, ono se razlikuje od rudnika do rudnika i najteže je u RMU Zenica. Tu se stanje treba posebno analizirati i nakon toga će biti potrebno donijeti mudre, pametne odluke o narednim koracima kako zenički rudnik više ne bi bio u problemima o kojima znamo slušati”, kaže Galijašević, nastavljajući: “Federacija BiH je opredijeljena da ulaže u rudnike i gradi nove blokove. To je jedini ispravan put. Ugalj mora imati bolju cijenu, a dio treba usmjeriti u povećanje plata rudara i humanije uslove rada. Čvrsto vjerujem u energetsku budućnost BiH. Svakako, garant energetske budućnosti BiH je i povezivanje s plinskom Južnom interkonekcijom i to je strateško opredjeljenje FBiH.”

Osim po dobroj ekonomskoj slici, Zeničko-dobojski kanton specifičan je i po tome što u tom dijelu Bosne i Hercegovine ne postoje napetosti na nacionalnoj osnovi između Bošnjaka i Hrvata. Sarađuje se, radi se, otvaraju se nova preduzeća, život teče bez nesuglasica. “U Zeničko-dobojskom kantonu SDA i HDZ su tradicionalni partneri. Imamo vrlo korektne partnerske odnose i odluke HNS-a se ne prelijevaju u naš kanton. Prava Hrvata se poštuju, kao i svih drugih naroda, a Hrvatima su data i neka ustavna prava koja ne uživaju na drugim područjima”, kaže Galijašević, posebno naglašavajući: “Podsjetit ću vas da smo mi jedan od rijetkih kantona koji su većinskim Hrvatima u Žepču i Usori omogućili da konzumiraju ustavno pravo na upravljanje i nadzor nad oblasti obrazovanja. Mislim da smo našli model za suživot.”

Stranka demokratske akcije najjača je politička snaga u Zeničko-dobojskom kantonu. Kao takva, ima vrlo bučnu i agresivnu opoziciju, otjelovljenu prije svih u Fuadu Kasumoviću, a onda i u Amri Babić. Galijatović njih ipak ne vidi kao ozbiljnu konkurenciju. Riječ je tek o, kako kaže, jeftinim populistima. “SDA je ubjedljivo najjača politička snaga u Zeničko-dobojskom kantonu. Na Općim izborima 2018. napravili smo najbolji rezultat od svih kantonalnih organizacija SDA. Slijede stranke lijeve orijentacije i nekoliko novoosnovanih stranaka koje gotovo na svakim izborima mijenjaju naziv i nemaju kontinuitet u političkom radu. Tu mislim na derivate SDA u koje ubrajam i raznorazne političke inicijative. 'Odbjegli' članovi SDA su dokaz da neostvarivanje ambicija u SDA te karijeriste vodi u odlazak i utapanje u druge političke koncepte. Oni nisu ozbiljni politički protivnici, a izdvajaju se po populizmu i politici konflikta”, kaže Galijašević, zaključujući:

“Dosad održani predizborni skupovi, kojima je prisustvovao naš lider Bakir Izetbegović, dobar su indikator uoči predstojećih izbora. Na ovim skupovima se osjetila nova energija i sve je više onih koji pristupaju ili se vraćaju u SDA. Narod je svjestan da se u okolnostima kada je BiH izložena napadima sa svih strana Bakir Izetbegović mora vratiti u Predsjedništvo. Naš program je Bosna i Hercegovina, a program 'jedanaestorke', jedne Frankenstein-koalicije, jeste borba protiv SDA. Siguran sam u izbornu pobjedu i da će SDA nastaviti upravljati procesima u Zeničko-dobojskom kantonu. Imali smo zamah na prethodnim lokalnim izborima, na kojima smo osvojili šest načelničkih pozicija, od toga dvije vratili. Idemo u još jednu pobjedu – sigurno.”