Nedavno je Stav pisao o tome kako je muftija srbijanski i vojvođanski Islamske zajednice u Srbiji Muhamed-efendija Ziljkić potpisao ugovor s gradskim vlastima Novog Sada o dozvoli za izgradnju islamskog centra u ovom gradu. Muftija Ziljkić tada je rekao da će to biti jedan od najljepših kulturno-duhovnih centara u regiji s 3.000 kvadratnih metara korisnog prostora. Ziljkić je te detalje objavio krajem oktobra, dok je napad na Gazu uveliko trajao, a upravo je agresija Izraela na pojas Gaze bila povod da muftiji Ziljkiću na vrata Muftijstva vojvođanskog stigne „neočekivana pošiljka“.

On je dobio pismo puno vulgarizama s prijetećim porukama kao i porukama podrške cionisti Benjaminu Netanyahuu. U njemu stoje i izrazi mržnje prema islamu i Arapima, riječi da će Izrael uništiti „pasiju gamad u Gazi“ i još mnoštvo sličnog sadržaja. Na kraju pisma se psuje poslanik Muhamed, a. s., ali i Josip Broz Tito. Muftija Muhamed-efendija Ziljkić najoštrije je osudio ovaj potez još uvijek nepoznatih počinitelja te je izrazio i zabrinutost za svoju zajednicu.

„Iskreno se nadam da je ovo djelo poremećenog pojedinca, a ne većinskog naroda. Tako postupaju samo kukavice, ali nije da se zanemari. Svako ko dijeli od sebe ono što ima i gaji u sebi bit će mu udijeljeno. Danas ginu djeca Gaze, čini se genocid, i mnogi šute kao da se ništa ne dešava. Danas jesu to djeca Gaze, sutra su to neka druga, a Bog Dragi ne voli silu niti nasilnika. Pitam se da li je ovo onaj naš Novi Sad, multikulturalan i multikonfesionalan sa širokim osmijehom dostupan za sve?! Ili se počeo pretvarati u nešto što liči na one devedesete?!“, naveo je.

Kako kaže, očekuje od nadležnih organa da preduzmu sve mjere s ciljem pronalaska autora prijetećeg pisma, a sve druge političke faktore poziva da osude ovaj čin. „Ukoliko izostane reakcija, iskreno ćemo smatrati da je šutnja znak odobravanja. Mi ćemo i dalje nastaviti da širimo pozitivne vibracije bez obzira na sve ove uvrede i neće nas ništa poremetiti da promovišemo sve islamske i kulturne vrijednosti s kojima se ponosimo“, izjavio je muftija Ziljkić.