Prekinuta je sjednica Komisije za izbor i imenovanje Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, kako saznaje Faktor, na kojoj je trebalo da se izabere kandidat ili kandidati za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i proslijedi na glasanje Zastupničkom domu FBiH.

Članovi Komisije iz SDA i DF-a ranije su upozoravali kako u Zastupnički dom FBiH treba poslati listu najuspješnijih kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH, dok iz HDZ-a insistiraju da se pošalje prvi sa liste Marin Vukoja.

U ovom trenutku nije poznat razlog zbog čega je sjednica prekinuta.

Odluka o izboru sudije je trebala biti razmatrana na kraju sjednice, jer je tako bilo predviđeno dnevnim redom, međutim prije nego se došlo do te tačke, sjednica je prekinuta.

Neposredno pred zasjedanje Komisije u javnosti su se mogle čitati burne reakcije političkih stranaka i upozorenja da bi članovi Komisije iz SDP-a i Naše stranke mogli presuditi u tome da se izabere kandidat za sudiju Ustavnog suda kojeg preferira HDZ. Inače, sudije koje se biraju na tu funkciju na njoj ostaju do 70. godine života.

Prethodno je u razgovoru za Fenu Eldar Čomor, poslanik SDA u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta rekao da je od suštinske važnosti da se odlučuje o tome koji će od predloženih kandidata s liste uspješnih biti izabran.

Kako je ustvrdio, nakon što je SDP dao Miloradu Dodiku četvrtog delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BIH i "nakon što je Trojka izglasala sve kadrove SNSD-aa i HDZ-a s crne liste na ključne pozicije u vlasti, spremaju se HDZ-u BiH isporučiti i sudiju Ustavnog suda BiH".

Trojka ne smije zbog tri godine mandata ispručiti HDZ-u Ustavni sud BiH na narednih 20 godina jer posljedice po državu i zaštitu njenog ustavnog poretka mogu biti katastrofalne˝, ocijenio je Čomor.

Kazao je da Trojka "ne smije Ustavni sud pretvoriti u neki novi Dom naroda po volji HDZ-a".

˝Kolega Damir Arnaut je prije nekoliko mjeseci prozivao bivšeg predsjedavajućeg Predstavničkog doma Mirsada Zaimovića da sa HDZ-om i SNSD-om blokira izbor sudija Ustavnog suda, iako tada procedura gotovo da nije ni počela. Ispostavilo se da to apsolutna neistina. Arnaut i kolege iz Naše stranke će imati priliku i na Komisiji i u Predstavničkom domu da biraju sudiju Ustavnog suda mimo volje HDZ-a˝, poručio Čomor.