Predsjednik Bocvane Mokgweetsi Masisi zaprijetio je da će poslati 20.000 slonova u Njemačku dok se dvije zemlje svađaju oko uvoza lovačkih trofeja.

"Nije šala", rekao je u utorak za njemački tabloid Bild.

Masisi je napao njemačku saveznu vladu, a posebice ministarstvo okoliša, na čelu s ministricom zelenih Steffi Lemke, zbog njenog nastojanja da njemačka vlada zabrani uvoz trofeja. S druge strane Bocvana je prenaseljena slonovima.

“Vrlo je lahko sjediti u Berlinu i imati mišljenje o našim poslovima u Bocvani. Mi plaćamo cijenu za očuvanje ovih životinja za svijet,” rekao je.

Bocvana, dom za oko 130.000 slonova prema predsjedniku, već je poslala 8.000 u Angolu. "Takvu bismo ponudu željeli dati i Saveznoj Republici Njemačkoj", najavio je Masisi. "Ne prihvaćamo ne kao odgovor."

“Želimo da naši slonovi slobodno šetaju. Njemačko vrijeme je dovoljno loše za njih,” dodao je. "Ako vam se toliko sviđaju, prihvatite ovaj dar od nas."

Zvaničnici te južnoafričke zemlje već su prosvjedovali protiv moguće zabrane Ujedinjenog Kraljevstva lovcima na safariju da uvoze trofeje, upozorivši u martu da će poslati 10.000 slonova u Hyde Park u Londonu.

Organizacija za prava životinja PETA podržava planove ministrice Lemke da ograniči i eventualno zabrani uvoz, nazivajući lov na trofeje "hobijem bogatih, ljudi koji imaju više novca nego morala".

“Strašne svote koje lovci amateri troše na lov ne završavaju kod siromašnog stanovništva ili kod uprave nacionalnog parka, već gotovo isključivo u džepovima turoperatora i vlasnika lovačkih farmi”, rekao je glasnogovornik PETA za Politico.

Bocvana bi trebala u potpunosti zabraniti lov na trofeje i umjesto toga se oslanjati na fototurizam za stvaranje prihoda, dodao je glasnogovornik, ističući da bi žive životinje učinile više za imidž zemlje.

Predsjednik Bocvane opisao je situaciju sa slonovima u svojoj zemlji kao ozbiljnu. Slonovi su gazili ljude do smrti, usjevi su bili uništeni, a sela opustošena.

Također je pozvao ministra u inspekciju zaštite divljih životinja u Bocvani. Njegova zemlja čini više "nego bilo koja druga zemlja na svijetu", naglasio je, dodajući da bi zabrana uvoza trofeja pogoršala siromaštvo.

Njemačko savezno ministarstvo okoliša reklo je da ih Bocvana "još nije kontaktirala po ovom pitanju", ali da je Lemke "signalizirala da će prihvatiti poziv Bocvane ako se ukaže prilika" za inspekciju zaštite divljih životinja u toj južnoafričkoj zemlji.

Njemačka udruga za dobrobit životinja nazvala je vladine planove "davno zakašnjelim" i podijelila izvješće za 2022. u kojem se tvrdi da takvi lovovi, zapravo, pogoršavaju postojeće nejednakosti unutar društva umjesto da ih smanjuju.

Njemačka je jedan od najvećih uvoznika lovačkih trofeja u EU.