Kazahstanci su 20 godina imali dvije prve dame, a da to nisu znali. Prvi kazahstanski predsjednik Nursultan Nazarbayev, koji je vodio zemlju od 1989. do 2019. godine, otkrio je u autobiografiji da iz te veze ima drugu ženu i dvoje djece.

Asel Kurmanbaeva imala je misteriozan pogled koji je plijenio vječnog predsjednika u podnožju avionskih stepenica. "Tokom radnih putovanja po regijama dočekivali su me cvijećem. Poznato je da se najljepše domaće djevojke biraju za sudjelovanje na ovoj svečanosti. Djevojka koja mi je dala cvijeće na aerodromu bila je nevjerojatno lijepa. Dugo sam se sjećao ljepotice plavog lica, plamenog pogleda i elegantne, isklesane figure", piše Nazarbajev u autobiografskoj knjizi "Moj život".

Želio ju je ponovno vidjeti i imao je sreće. Bivši predsjednik uspio je pronaći Kurmanbaevu nakon što je 1999. u novinama vidio vijest da je djevojka osvojila glavnu nagradu na takmičenju ljepote Miss Kazahstana. Par se šerijatski vjenčao i 2005. i 2008. dobili su dvoje djece: Taumana i Baikena. Lijepa žena natjerala je patrijarha da se pomladi: "Radost roditeljstva, sreća ljubljenja moje bebe vratila mi se u 65. godini."

Nazarbajev kaže da su njegova prva žena Sara i njegove tri kćeri, Dariga, Dinara i Alija, to razumjele. „Stigao sam u Almaty, ispričao sam supruzi i ispričao joj sve kako je bilo, a ona je kao predstavnica cijenjene dinastije još jednom pokazala plemenitost: 'Beba je anđeo. Neka je dijete sretno', rekla je tada Sara. Dobro su me razumjele i kćeri. Nakon što su čuli njegovu priču oprostili su mu.“

Kurmanbaeva je bila plesačica, osnivačica i umjetnička direktorica Kazahstanskog državnog kazališta Ballet-Astana. Također je promovirala Fondaciju za razvoj nacionalnog baleta i plesa i Fondaciju za podršku i razvoj ritmičke gimnastike u Kazahstanu. Glasine o njezinoj vezi s legendarnim predsjednikom poznate su više od 20 godina. Ime Kurmanbaeve pojavilo se u istrazi Arhiva Pandora o imovini skrivenoj u inozemstvu. No vijest da su se vjenčali i imaju djecu za mnoge je šok.

"Odgajajući djecu s ljubavlju i brigom, čovjek produžuje život. To je sve, prijatelji. Pred vama sam iznio cijelu istinu. Jedna je nepobitna istina. Srce ne može naređivati", zaključuje Nazarbajev.