Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev izjavio je kako je pitanje Nagorno-Karabaha riješeno i kako Armenija to treba prihvatiti i sarađivati na utvrđivanju granica, javlja Anadolu Agency (AA).

Povodom Dana oružanih snaga Azerbejdžana, Aliyev se sinoć sastao s vojnim vrhom te zemlje koja obilježava 103. godišnjicu osnivanja vojske.

Aliyev je u obraćanju kazao da je teritorij Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu oslobođen nakon trodecenijske armenske okupacije.

On je također kazao da Azerbejdžan nastavlja jačati vojne kapacitete, a da Armenija treba hitno okončati neprijateljsku politiku ili će doći u situaciju da, pored nemogućnosti oporavka devastirane vojske, ne može obnoviti ni ekonomiju.

Aliyev je poručio da uspostava normalnih odnosa sa susjedima i odustajanje od teritorijalnih aspiracija predstavlja jedini put kojim Armenija može krenuti u oporavak i razvoj.

"Ne trebaju uopće više koristiti riječ Nagorno-Karabah. Ne postoji više administrativna jedinica s tim nazivom pa ni taj termin više ne postoji. Više puta sam kazao i želim još jednom ponoviti da je pitanje Nagorno-Karabaha riješeno. Armenija to treba prihvatiti i s nama sarađivati na utvrđivanju granica. Treba formirati radnu grupu za određivanje linije razgraničenja. Treba se spremati za mirovni sporazum", poručio je Aliyev.

Odnosi između Armenije i Azerbejdžana problematični su od početka 90-ih godina prošlog vijeka kada je Armenija okupirala Nagorno-Karabah i još sedam susjednih regija koje su suvereni dio teritorije Azerbejdžana.

Armenske snage su 27. septembra prošle godine započele nove napade na naselja i vojne položaje Azerbejdžana, a azerbejdžanska vojska je odgovorila operacijom s ciljem oslobađanja okupiranih regija i uspjela je nanijeti velike gubitke armenskim snagama te osloboditi gradove i više od 300 naseljenih mjesta u toj regiji.

Armenija i Azerbejdžan su 10. novembra 2020. godine postigli dogovor o okončanju sukoba u Nagorno-Karabahu. Sporazum je postignut uz posredstvo Rusije i predvidio je povlačenje armenskih snaga iz Lacina, Kelbecera i Aghdama. Ruske i turske mirovne snage su uključene u mehanizam za monitoring poštivanja primirja.