Postoji ta gomila parazita iz SDP-a koja godinama isisava život iz ovdašnjih parlamentarnih klupa. Niko ne zna kako ni ko su oni koji za njih glasaju već decenijama, ali su svi ti Mašići, Magazinovići, Stojanovići veterani ovdašnjeg parlamentarnog života.

Osim što im je politika jedini posao kojim se (uspješno) bave u životu, te kavijar-socijaldemokrate povezuje još nekoliko stvari. Ne znaju previše o poslu kojim se bave, kukavice su kada su u pitanju krupni i važni procesi, konformisti su i jeftini populisti (sjetimo se gazde olimpijskih pansiona koji pred novinare dođe u staroj Škodi) i svoju hrabrost ističu uglavnom na društvenim mrežama na temama o kojima je ovdašnja javnost, zahvaljujući svakodnevnom medijskom ispiranju mozga, iznimno senzibilizirana.

Ovih se dana tako iz zagrobnog političkog života na Twitteru javio jedan od njih. Osim što smo saznali da je Igor Stojanović živ, jer mu je ovo bio valjda prvi istup otkako je postao potpredsjednik Federacije BiH, Stojanović nam je potvrdio da nema pojma o čemu priča dok kucka statuse, ali i da je jedino na što se pali Sebija Izetbegović.

Naime, Stojanović je reagirao na istup Refika Lende, koji je upozorio da je prilikom imenovanja nove Uprave sarajevskog Kliničkog centra višestruko prekršen zakon. Na to je Stojanović odgovorio o Lendinoj političkoj partiji koja je, kako je kazao, “izgubila presudu za agresiju Srbije na BiH”. Dakle, potpuno je nevjerovatno, ali istinito da u ovdašnjem političkom životu još uvijek postoji osoba koja je u stanju ispaliti ovakvu glupost. No, valjda im se mora stalno ponavljati jer ne znaju – revizija presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

Misleći kako oni koji su njegova ciljna grupa znaju još manje od njega i pamte kratko poput ribice Dore (što je vjerovatno tačno s obzirom na to za koga glasaju), Stojanović je nastavio dalje moralizirajući o tome kakav bi KCUS trebao biti i kakva će biti kada Vlada čiji je dio njegova stranka preuzme kontrolu nad tom institucijom.

Ono što je najgore u Stojanovićevoj najavi jeste to da oni koji su koristili usluge KCUS-a u vrijeme vladavine njegove partije tačno znaju kako će to izgledati. Onako kako je izgledalo u vrijeme dok je Goran Bregović, u pratnji urednika javnog servisa, kasnijeg kandidata SDP-a za Predsjedništvo BiH, pred televizijskim kamerama, bez zdravstvene knjižice, obavljao CT pregled dok su ostali pacijenti na to čekali mjesecima.

Ili dok je umiralo dijete ovdašnjeg pisca, iznimno bliskog SDP-u, u vrijeme dok je šefica klinike, umjesto da je na dežuri, spavala kući. Ili dok su šefovi klinika, vlasnici privatnih bolnica, u vrijeme dok su trebali biti na KCUS-u, izbivali i po mjesec dana s posla jer su operirali po Dubaiju ili hodali po svijetu sa sportskim reprezentacijama. Sada se, najavljuje nam Stojanović, to vrijeme vraća. Vrijeme lažne elite i klijentelizma zamotanog u crvenu foliju na društvenim mrežama.