Stranka demokratske akcije (SDA), Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) i Demokratska fronta (DF) imat će zajedničke kandidate za načelnike u Kantonu Sarajevo, saznaje Klix.ba.

Ovaj dogovor je rezultat višesedmičnih razgovora između kantonalnih delegacija ovih stranaka. U petak će biti održana zajednička press konferencija na kojoj će javnosti biti predstavljeni detalji dogovora.

Ranije je traženo da pozicija gradonačelnika, ukoliko stranke ostvare većinu u Gradskom vijeću, pripadne SDA, a prijedlog za gradonačelnika bi trebao biti Faruk Kapidžić.

Zajedničke kandidate ovaj blok će imati u općinama Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Trnovo, Ilijaš, Hadžići, Ilidža i Vogošća.

Prema dogovoru SBiH pripada Novi Grad (Semir Efendić) i Novo Sarajevo (Muamer Bandić), kadar DF-a Dennis Gratz će biti kandidat u Centru, dok će SDA imati svoje kandidate u ostalim općinama.

DF će ponovo pružiti podršku Irfanu Čengiću u Starom Gradu, dok oslabljeni NES želi da blok podrži njegova kandidata u Starom Gradu.