Jemenska grupa Huti, po uzoru na izraelsku vojsku u Gazi, izbacila je letke iznad Tel Aviva. U poruci su naveli da je “naselje će biti meta intenzivnog bombardiranja jer su u njemu locirani teroristi”. U poruci na arapskom jeziku dalje se savjetuje da se stanovnici Tel Aviva povuku južno, u pustinju Negev, koja je proglašena humanitarnom zonom.

Naravno, ovo je ironična poruka pokreta otpora Huti, onakva kakvu su Izraelci slali Palestincima tokom cijele britalne, genocidne vojne kampanje u Gazi. A poruka je značajna iz razloga što je na ulice Tel Aviva dospjela netom poslije napada dronom na Tel Aviv u kojem je jedna osoba smrtno stradala, a deseci njih su povrijeđeni.

Huti su tada objavili da imaju dovoljno kapaciteta da zaobiđu izraelsku protuzračnu odbranu i napadnu doboko unutar izraelskih teritorija, a napad od prošle sedmice samo je bio upozorenje. Izraelski vojni zvaničnici, s druge strane, tvrde da je dron koji su Huti poslali na Tel Aviv prošao zato što se desio “ljudski” propust, a ne zato što su uspjeli prevazići “Željeznu kupolu”.

Istovremeno, američke obavještajne agencije kažu da bi Rusija mogla poslati napredne protubrodske projektile jemenskim Hutima u znak odmazde za potporu Washingtona Ukrajini, izvijestio je The Wall Street Journal pozivajući se na američke dužnosnike.

Prema novinama, Washington radi iza kulisa kako bi zaustavio transfer oružja.

Middle East Eye izvijestio je u junu da je Saudijska Arabija odgovorila Rusiju od isporuke protubrodskih krstarećih projektila Hutijima. Međutim, američke obavještajne službe procjenjuju da Moskva obnavlja svoj pokušaj naoružavanja Huta nakon što je Bijela kuća odobrila Kijevu korištenje oružja proizvedenog u SAD-u za napade na mete unutar Rusije, piše Journal.