Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva, od samog preuzimanja mandata davala je naznake da pripada najvećim populistima na političkoj sceni Bosne i Hercegovine. S vremenom se pokazalo da je tu "titulu" i opravdala.

Rezultati rada gradonačelnice prilično su skromni, ali zato ne manjka njenih poteza kojima se dodvorava građanima - glasačima.

Nedavno je Karić častila penzionere iz Novog Sarajeva poklonima i putovanjem u Mostar, javnim novcem, naravno. Nije zaboravila da se na vrećice sa poklonima potpiše svojim imenom.

I šta je tu sporno?

Benjamina Karić je nedavno prijavila prebivalište u Novom Sarajevu jer će biti kandidatkinja Trojke za načelnicu te općine. Dakle, iznenadna ljubav gradonačelnice prema penzionerima Novog Sarajeva ima svoju pozadinu - glasove na izborima 6. oktobra.

Prethodni primjer je samo jedan u nizu populističkih poteza.

Onim sinoćnjim je već prevršila svaku mjeru.

- Bez obzira na napore koje lokalna vlast čini da našim sugrađanima ambijent učini ljepšim, a turistima grad privlačnijim, postoje pojedinci koji to žele obezvrijediti. Jako me rastužio video objavljen na društvenim mrežama u kojem su žardinjere cvijeća sa sarajevskog mosta bačene u rijeku. Apelujem na sve Sarajke i Sarajlije da ovaj grad zajedno učinimo ugodnijim mjestom za život i da se domaćinski ophodimo prema prijestolnici naše zemlje. Slučaj je odmah prijavljen nadležnim organima vlasti - slavodobitno je objavila gradonačelnica Karić.

Gradonačelnica je u pokušaju da se dopadne građanima, za koje ona eto uljepšava grad, a neko joj kvari posao, prvo požurila na Facebook, umjesto da sačeka šta će joj "nadležni organi vlasti" reći.

Još prethodne noći kada se Karić oglasila na Facebooku i objavila video starije gospođe koja baca žardinjere sa mosta, moglo se zaključiti da se radi o osobi kojoj zapravo treba pomoć, a ne da se s njom "maše" po društvenim mrežama i da joj se lijepi etiketa vandala!

Takve sumnje potvrđene su danas iz sarajevske policije. U MUP-u kažu da su provjerili slučaj i tražili asistenciju Centra za mentalno zdravlje u KS.

"Nadležni organi vlasti", kako reče Karić, pobrinut će se za ženu koja je bacala žardinjere. Gradonačelnica snimak do momenta objave ovog teksta nije uklonila sa društvenih mreža, piše Faktor.