22.00 U Bihaću i Bosanskoj Krupi od večeras je proglašeno stanje prirodne nesreće, što je potvrđeno nakon sjednica gradskih štabova civilne zaštite. Prethodno je takva odluka donesena i u Sanskom Mostu, što ilustrira ozbiljnost trenutne situacije u Unsko-sanskom kantonu (USK).

Obilne padavine prouzrokovale su rast vodostaja svih rijeka, izlijevanje vode iz riječnih korita, prodiranje vode u stambene, poslovne i pomoćne objekte, kao i aktivaciju klizišta.

Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić i članovi Službe civilne zaštite potvrdili su kako je samo u ovom gradu poplavljeno oko 200 objekata u deset gradskih naselja, ali i veliki broj poljoprivrednih dobara. Putna komunikacija prema naselju Klisi i dalje je prekinuta, tako da mještanima ovog naselja hranu i vodu za piće dostavljaju timovi za spašavanje na vodi i pod vodom.

Izlijevanje vode na cestu trenutno onemogućava i odvijanje saobraćaja na putnoj komunikaciji Bihać – Srbljani.

Vrlo ozbiljna situacija je i u Sanskom Mostu i Bosanskoj Krupi, s tim da se u bosanskokrupskoj općini  tek večeras očekuje kulminacija rasta vodostaja rijeke Une.

17.00 Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić potvdio je kako je u općini Sanski Most proglašeno stanje elementarne nepogode, te istakao da su u ugroženim područjima trenutno angažirani svi raspoloživi timovi Kantonalne uprave civilne zaštite i Crvenog križa.

 - Još jučer sam bio u Sanskom Mostu, gdje je sinoć i proglašeno stanje elementarne nepogode. Osim što probleme predstavljaju vodotoci Sane i Sanice, mnogo štete nanosi porast vodostaja rječica Zdene i Blihe. Voda je nažalost ušla u stambene i pomoćne objekte, kao i poslovne zone. Izuzetno ozbiljna situacija je i u Bihaću, ali i u Bosanskoj Krupi gdje se nažalost tek večeras može očekivati kulminacija rasta vodostaja. Svi timovi su na terenu, konstantno pratimo situaciju. U ovom momentu je najvažnije da sačuvamo živote naših građana i da im pomognemo u zaštiti imovine, riječi su kantonalnog premijera Ružnića.

Izuzetno ozbiljna situacija je i u Bihaću, kao i u Bosanskoj Krupi. Više bihaćkih naselja ugroženo je zbog obilnih padavina, ili je već poplavljeno. Kiša koja i dalje pada prouzrokovala je izlijevanje vode iz riječnih korita, poplavljene desetke stambenih i pomoćnih objekata, te aktivaciju klizišta.

Najozbiljnija situacija je u Pokoju, Kulen Vakufu, Kraljama, Ripču, Račiću, Kostelima, Pritoci, Klokotu, Kamenici, Muslićima...

Sve nadležne službe, sada uključujući i timove za djelovanje na vodi i pod vodom danonoćno su na terenu, što je potvrdio i gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić.

 - Svi su na terenu od jučer ujutro, bez odmora. Lično sam se u to uvjerio, s obzirom da sam do kasno u noć obilazio najugroženije mjesne zajednice. Pokušavamo odgovoriti na sve zahtjeve koji nam pristižu. Timovi za djelovanje na vodi i pod vodom dostavljaju hranu i vodu za piće onima koji su ostali odsječeni, pripremaju se i dostavljaju vreće za pijesak. Najvažnije je da nema životno ugroženih i da trenutno dajemo maksimum naših mogućnosti na očuvanju imovine.  Nadamo se da će se nastaviti trend stagniranja ili opadanja vodostaja u gornjem toku Une, što se prvenstveno odnosi na poboljšanje situacije u Kulen Vakufu i okolici. To bi se naravno kasnije trebalo odraziti i na vodostaj nizvodno, izjavio je bihaćki gradonačelnik.

Predsjednici savjeta mjesnih zajednica Kulen Vakuf i Pokoj kazali su nam kako je u ovim dijelovima grada poplavljeno ukupno ukupno oko 80 stambenih i pomoćnih objekata. Sada je izuzetno ozbiljna situacija i u naselju Kostela, gdje se voda iz riječnog korita izlila na putnu komunikaciju Bihać - Srbljani, a nažalost prodrla je i u desetak stambenih objekata.

Poplavljena područja danas obilazi i novoimenovani federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić.

- Apsolutno je najvažnije da nadležne službe sačuvaju živote građana, te da se u onoj mjeri koliko je to moguće sačuva njihova imovina. Nakon toga ćemo naravno pomoći svima koji su pretrpjeli štetu, uključujući i naše poljoprivrednike. Također, lično ću se angažirati na organizaciji određene vrste stručnog ili naučnog skupa, na kojem ćemo detektovati razloge učestalih poplava u ovom području, te kako da pomognemo stanovništvu Unsko-sanskog kantona, kazao je ministar Hrnjić.

U Bihaću danas boravi i direktor Agencije za vodno područje sliva rijeke Save Sejad Delić, koji je upozorio na najavljeni večerašnji plimni val na području Bosanske Krupe, istakavši da je prognoza kako će Una u tom rejonu u poslijepodnevnim i večernjim satima rasti i za tridesetak centimetara.

12.43 Crveni križ Federacije BiH (CKFBiH) uputio je određene količine materijalno-tehničkih sredstva u područja, koja su pogođena poplavama prethodna dva dana u Unsko-sanskom kantonu (USK).

Prema potrebama Crvenog križa USK-a na teren šaljemo čizme, pumpe za ispumpavanje, isušivače, deke i konzerviranu hranu, navodi CKFBiH u saopćenju za javnost.

- Također, posredstvom Društva Crvenog krsta/križa BiH dostavljena je i dodatna količina čizama i dezinfekciona sredstva, a tokom sutrašnjeg dana bit će dopremljeno i 567 litara vode za piće - istakao je generalni sekretar Crvenog križa FBiH Namik Hodžić.

Inače, zbog upozorenja na moguće poplave Crveni križ USK od nedjelje je u Bihaću uveo dežure kako bi se pratilo stanje te što efikasnije vršila koordinacija rada općinskih i gradskih organizacija Crvenog križa.

Istu večer, na teren je izašla ekipa Crvenog križa grada Bihaća koja je obišla područje Kulen Vakufa i pružila neophodnu pomoć u vidu dostave čizama i lunch paketa za potrebe stanovništva.

Ekipe Crvenog križa na terenu su i u Sanskom Mostu i Bosanskoj Krupi, a pomoć u vidu lunch paketa, čizama, vode za piće i higijenskih setova dostavljena je još sinoć.

Također, sekretar i volonteri Crvenog križa općine Sanski Most  od nedjelje, zajedno sa građanima, pune vreće pijeska za odbranu od poplava.

Crveni križ USK-a stanovništvu je ponudio na korištenje isušivače za vlagu i pumpe za ispumpavanje vode, navodi se u saopćenju.

11.00 

Trenutno je vanredno hidrološko stanje na području slivova rijeka Une i Sane, kako je i prognozirano u Obavještenju o prognozi vanrednog hidrološkog stanja od 12. maja. Nivoi za početak obavještavanja dostignuti su na svim hidrološkim stanicama koje su definisane Federalnim operativnim planom odbrane od poplava, saopćeno je iz Agencije za vodno područje rijeke Save. 

U toku dana očekuju se nove padavine na području Unsko-sanskog kantona. Ipak, prema rezultatima simulacija prognostičkih sistema, tokom dana se očekuje stagnacija vodostaja i u toku večeri opadanje na gornjem i srednjem dijelu sliva Une.

Na nizvodnom dijelu toka Une prognozira se porast vodostaja, tačnije na stanicama Bosanska Krupa, Bosanska Otoka i Krušnica.

Na svim ostalim stanicama na vodnom području rijeke Save u FBiH bilježi se stagnacija i blagi porast vodostaja.

Ipak, prema rezultatima simulacija prognostičkih sistema, očekuje se stabilno hidrološko stanje na vodnom području rijeke Save u FBiH na slivovima Vrbasa, Bosne i Drine, kao i na neposrednom slivu rijeke Save u Odžačkoj i Srednjoj Posavini, navodi se u saopćenju

09.50 Na području Unsko-sanskog kantona obilne padavine uslovile su porast vodostaja svih rijeka, što je prouzrokovalo brojne probleme u nekolikom općina i gradova kantona, potvrdili su Feni iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Usljed poplava, Općina Sanski Most jučer je proglasila i stanje prirodne nesreće, kazala je Feni glasnogovornica FUCZ Majda Kovač.

Dodala je da FUCZ za sada nije imala zahtjeva za opremom i ljudstvom od ugroženih područja.

Što se tiče grada Bihaća, najozbiljnija situacija nakon obilnih padavina sinoć je bila u bihaćkom naselju Kulen Vakuf. Gdje je poplavljeno dvadesetak objekata, a tim za spašavanje Službe civilne zaštite grada Bihaća, koji je jučer evakuirao dvije mještanke, i dalje su na terenu i pružaju pomoć ugroženima.

- Zbog vanrednih okolnosti privremeno je obustavljeno odvijanje nastavnog procesa. Probleme predstavljaju i oborinske vode, odnosno aktiviranje klizišta. Osigurane su i vreće za pijesak, dok vodu za piće konzumiraju iz cisterne. Timovi bihaćke Službe civilne zaštite intervenisali su i u naseljima Pecikovići, Pokoj i Klisa. Prema posljednjim informacijama, zbog izlijevanja vode iz riječnog korita u naselju Pokoj i Klisa ugrožene su i putne komunikacije - navodi se u sinoćnjem izvještaju o stanju prirodnih i drugih nesreća na području FBiH.

U općini Sanski Most, u mjestu Alagića Polje rijeka Bliha je poplavila jedan dio područja pomenutog naselja i ugrozila 15-ak stambenih i pomoćnih objekata. Tako da je tim za spašavanje Službe civilne zaštite evakuirao dvije porodice dok su druge porodice same snašle.

U gradu Bihaću vodostaj rijeke Une iznosi 142 cm, (kritična tačka je 100 cm). Padavine: 44 l/m2.

U općini Sanski Most, vodostaj rijeke Sane iznosi 343 cm, (kritična tačka je 380 cm). Padavine: 40 l/m2.

Vatrogasna jedinica grada Bosanska Krupa imala je dvije tehničke intervencije i to jedna na ispumpavanju vode iz objekta i druga na sapiranju blata sa kolovoza. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala je dvije tehničke intervencije na ispumpavanju vode iz objekata.

U općini Sanski Most, Vatrogasna jedinica općine Sanski Most vršila je prevoz vreća za pijesak na područja ugrožena poplavama. U saradnji sa pripadnicima Službe civilne zaštite obavljali su i druge poslove u pomoći stanovništvu ugroženom od poplava, izgradnja nasipa, zaštita objekata, kazali su Feni iz FUCZ.

 

09.00 Situacija sa poplavama na području Unsko-sanskog kantona (USK) nije se bitnije promijenila u odnosu na jučerašnji dan.

Prema riječima Muhameda Pečenkovića, pomoćnika direktora u Kantonalnoj upravi Civilne zaštite USK, vodostaj rijeke Une u gornjem toku Mjesne zajednice Martin Brod i Kulen Vakuf u opadanju je, ali prema Bihaću i dalje raste.

"Ista je situacija i na području općine Sanski Most gdje su jučer tokom dana Sana i njene pritoke stagnirale, ali zbog padavina tokom noći i jutros, vodostaji ponovo rastu. U Sanskom Mostu još nije dostigao kritičnu tačku od 380 stepeni kada počinje obavještavanje", navodi Pečenković a prenosi Faktor.

Dodaje da su jučer najveći problem napravile pritoke Sane - Bliha i Zdena.

"Sad počinje rasti i Sana i situacija se usložnjava. Kakva će dalje biti, vidjet ćemo kako dan bude odmicao. Sve zavisi od meteorološke situacije."

Na pitanje gdje je u ovom trenutku najkritičnije, Pečenković odgovara kako je to na području grada Bihaća.

"Vodostaj rijeke Une je 186 centimetara, a maksimalan izmjeren vodostaj bio je u decembru 2022. godine 180. To samo po sebi pokazuje da vodostaj u srednjem toku raste. Mi smo pripravni. Tokom jučerašnjeg dana poslali smo obavještenja svim službama Civilne zaštite na području kantona da stave svoje snage u stanje pripravnosti, organiziraju dežurstva i kontaktiraju javna preduzeća koja imaju mehanizaciju kako bi se pomoglo stanovništvu u ugroženim područjima", kazao je Pečenković.