Džamija Alauddin iz osmanskog perioda, smještena u krugu Islamske zajednice Kosova, koja je obnovljena uz pomoć države Turske, danas je svečano otvorena, javlja Anadolu.

Otvaranju, koje je održano u okviru ceremonije masovnog otvaranja 201 djela, koje je obnovila Generalna direkcija vakufa Turske, prisustvovali su kosovski muftija Naim Ternava, zamjenik ministra kulture i turizma Republike Turkiye Serdar Cam, kosovski ministar regionalnog razvoja i predsjednik Kosovske demokratske partije Turaka Fikrim Damka, ambasador Turske na Kosovu Sabri Tunc Angili, glavni kosovski imam Vedat Sahiti i drugi.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prisustvovao je ceremoniji uživo putem online platforme. Erdogan, koga je o radovima obavijestio zamjenik ministra Cam, pozdravio je prisutne na ceremoniji.

Cam je, između ostalog, saopštio da je u Prištini obnovljena džamija podignuta prije oko 500 godina.

„Poštovani predsjedniče, u skladu sa instrukcijama koje ste dali za oživljavanje i restauraciju džamije Emira Alaudina, koja je podignuta prije oko 500 godina, ona je oživjela kao rezultat pažljivog rada Ministarstva kulture i Generalne direkcije vakufa, uz doprinos Islamske zajednice Kosova i podršku Republike Kosovo. Predata je Islamskoj zajednici Kosova na prenošenje budućim generacijama“, rekao je Cam.

Nakon govora, džamija Alauddin je ponovo otvorena presijecanjem vrpce. Prisutni su potom obišli obnovljenu džamiju. Obnova je trajala oko tri godine i obuhvatila je unutrašnjost i spoljašnjost džamije, kupatila i abdesthane, kao i dvorište džamije.

Džamija Alauddin (Emir Alaeddin), koja se nalazi u jednom od starih naselja kosovske prijestolnice, podignuta je u prvoj polovini XVl stoljeća. Ovo naselje, koje se danas zove Veluša, nekada je bilo poznato kao mahala Alauddin, upravo po imenu džamije.