BZK „Preporod“ Gradsko društvo Zenica oglasilo se povodom zadnjih istupa dr. Džemaludina Latića.

"Imajući u vidu bošnjački historijski korijen, neupitnost Bošnjaka kao etnosa, naroda i nacije kao i sve poteškoće kroz koje su prošli Bošnjaci u svom hiljadugodišnjem bitku i kontuiranom negiranju njihove posebnosti, često svođene samo na vjerski segment njihovog identiteta, BZK „Preporod“ GD Zenica poziva dr. Džemaludina Latića da u što kraćem roku uputi javno izvinjenje svim Bošnjacima u Domovini, domovinskim zemljama i dijaspori, radi vrijeđanja i negiranja bošnjačkog identiteta", piše na početku saopćenja koje potpisuje redsjednik Upravnog odbora BZK „Preporod“ Gradsko društvo Zenica prof.dr. Huseinspahić Ajdin.

Iz zeničkog Preporoda poručuju dr. Latiću da Bošnjaci nisu „izmišljeni“, te da su politički faktor još od srednjovjekovlja kao najautohtoniji etnos Bosne.

"Bošnjaci nikad nisu imali plan da dijele Republiku Bosnu i Hercegovinu, a Bošnjački sabor iza čije organizacije je stajao i „Preporod“ nije sazvan da bi „izmišljao bošnjaštvo i dijelio Bosnu.“ Ove kvalifikacije, koje su plod mašte, ličnih zaključaka i suspektnih opservacija dr. Latića nisu u skladu sa objektivnim, naučnim i povijesnim istinama, odnosno činjenicama, te kao takve uveliko pomažu secesionistima i rušiteljima, ne samo Bošnjaka kao nacije, nego prije svega suverene, nezavisne i nedjeljive Bosne i Hercegovine za koju su Bošnjaci prolili šehidsku krv, bivajući žrtvama genocida i dvostrukog UZP-a."

Oni se pozivaju na član 22 Statuta BZK „Preporod“ GD Zenica, koji ih obavezuje da se bore protiv djelovanja svih oblika protivbošnjačkih ideologija i organizacija, "te da radimo na snaženju i razvijanju svijesti o ukupnosti bošnjačke kulture, najoštrije osuđuje nerazumnu, netačnu i besmislenu izjavu književnika dr. Džemaludina Latića."

Iz BZK Preporoda Zenica podsjećaju javnost da je "dr. Latić na Javnoj tribini Bosanske akademije nauka i umjetnosti „Kulin ban”, održanoj 21.04.2024. neutemeljeno i besmisleno, svjesno ili nesvjesno, a protiv interesa države Bosne i Hercegovine kazao: „Nismo najsigurniji da nećemo otići u katastrofu historijsku, jer ove snage koje su po mojoj procjeni i Bošnjački sabor organizirale i izmislile bošnjaštvo da bi dijelile Bosnu...Bošnjački sabor je po sadašnjim mojim saznanjima kad sve kockice postavim i složim, on je bio sazvan radi toga bošnjaštva i radi toga da se Bosna podijeli...“

"Ovakve, neutemeljene, besmislene i po Bošnjake i državu pogubne izjave unose nemir među Bošnjake, dolijevaju ulje na vatru i pomažu retrogradne snage na putu rušenja države Bosne i Hercegovine, kao i rastakanja bošnjačkog nacionalnog korpusa čiji politički kapacitet je prevashodno, zajedno sa svim patriotama ove zemlje, odbranio Bosnu i Hercegovinu od podjele tokom agresije, ali i nakon zaključenja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, pa sve do danas", zaključuju na kraju saopćenja.