Novinari italijanske državne televizije RAI stupili su u štrajk u ponedjeljak protestirajući protiv onoga što je njihov sindikat nazvao “gušljivom kontrolom” administracije premijerke Giorgie Meloni, za koju tvrde da “pokušava pretvoriti RAI u glasnogovornika vlade”.

Tradicija italijanske vlade je da postavlja lojaliste na najviša radna mjesta u RAI-u - ali otkako je Meloni preuzela vlast 2022. godine, visokoprofilirani voditelji i menadžeri otišli su toliko daleko da su napustili javni servis zbog, kako kažu, miješanja vlade.

U međuvremenu, pojačale su se kritike zbog pokušaja italijanske vlade da ušutka novinare pravnim postupkom, zajedno s prijedlozima Melonijeve stranke Braća iz Italije da se povećaju sankcije za klevetu.

Prošlog mjeseca, istaknuti autor optužio je RAI za cenzuru nakon što je čitanje antifašističkog monologa naglo otkazano "iz uređivačkih razloga". Monolog je trebalo da bude emitovan na TV kanalu RAI 3 25. aprila, na državni praznik kojim se slavi oslobođenje Italije od fašizma 1945. godine.

Usigrai, najveći sindikat novinara te televizije, rekao je u izjavi u ponedjeljak: “Štrajkamo da odbranimo autonomiju i nezavisnost javnog radio-televizijskog servisa od sveprisutne kontrole informativnih prostora od strane političara.”

Emiter je uzvratio da je "posvećen zaštiti vrijednosti pluralizma i slobode izražavanja".

Melonijeva vlada, koja je odbila komentirati ovu priču, optužena je za strateško korištenje tužbi za klevetu kako bi ušutkala medijsko neslaganje, uključujući tužbe protiv lista Domani i novinara Roberta Saviana.

Melonin zet i ministar u kabinetu Francesco Lollobrigida podnio je krivičnu prijavu protiv TV komentatora na La7, nezavisnom kanalu, jer je rekao da Lollobrigida govori „kao gaulajter“ , misleći na regionalne lidere stranke Adolfa Hitlera.

Ministar vanjskih poslova Antonio Tajani iz stranke desnog centra Forza Italia, koji je ranije radio kao novinar RAI-a, rekao je da je tamo uvijek bilo prisutno političko prisustvo. Tajani je na konferenciji za novinare u ponedjeljak rekao da je napustio RAI prije mnogo godina jer je Komunistička partija Italije upisivala članove unutar svojih studija za snimanje.

Dodao je: “Ne čini mi se da postoji represija nad slobodom štampe u RAI-u... Ne vidim tu nikakvu štetnu situaciju niti kažnjavanje onih koji su danas u opoziciji.”

Kleveta se u Italiji može smatrati zločinom za koji je propisana kazna do šest godina zatvora. Ustavni sud je naložio reformu zakona o kleveti kako bi se okončala kriminalizacija novinara - ali je Melonijeva vlada odgodila parlamentarnu raspravu o tom zakonu.

Italija je pala za pet mjesta na 46. mjesto u najnovijem Svjetskom indeksu slobode medija od strane Reportera bez granica (RSF).

U izvještaju RSF-a navodi se “Italija Giorgie Meloni” kao primjer političkih grupa koje “organiziraju preuzimanje medijskog ekosistema... gdje član vladajuće parlamentarne koalicije pokušava da preuzme drugu najveću novinsku agenciju (AGI)”.

U kakvom se medijskom mraku nalazi Italija najbolje pokazuje činjenica da na se pomenutoj listi Crna Gora nalazi na 40, Sjeverna Makedonija na 36, Moldavija na 31...