Fond "Bošnjaci", u saradnji sa Muzejom "Alija Izetbegović", Fondacijom "Alija Izetbegović" i Udruženjem "Mladi muslimani", u utorak, 7. maja 2024. godine u 13.30 sati u Plavoj sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, organizuje Studentsku konferenciju o Aliji Izetbegoviću pod nazivom "Bosna prije svega".

Suorganizator Konferencije je Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona.

Ovom prilikom sedam studenata će, nakon izučavanja djela Alije Izetbegovića, predstaviti svoje radove pripremljene pod mentorstvom prof. dr. Admira Mulaosmanovića.

Cilj organizacije konferencije je podsticaj mladim za izučavanje djela Alije Izetbegovića kako bi se na taj način upoznali sa njegovim porukama, životom, radom i djelom. Ovom konferencijom želimo javnosti, iz ugla mladih, prikazati stvarnu sliku o Aliji Izetbegoviću.

Ovo je drugo predstavljanje radova iz druge generacije studenata koji istražuju djela prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine.

Tokom konferencije biće postavljena izložba "Sjećanja" o mladosti i privatnom životu Alije Izetbegovića.

Na konferenciji se očekuje prisustvu velikog boja učenika i studenta sa područja Tuzlanskog kantona.

Na konferenciji će se, između ostalih, obratiti uvaženi Prof. dr. Amir Karić, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli, a u ime porodice Izetbegović Lejla Akšamija.