S gotovo milijardu birača, u Indiji su danas počeli opći izbori, prva faza najdužeg izbornog procesa u historiji koji će trajati šest sedmica, u kojem će vjerski nacionalizam premijera Narendre Modija tražiti treći mandat.

Biračka mjesta u stotinjak izbornih jedinica u više od 20 država u zemlji otvorena su oko 7:00 ujutro po lokalnom vremenu za prvu fazu općih izbora u Indiji. Tokom slijedeća 44 dana birači će izabrati putnike za 543 mjesta u Donjem domu parlamenta ili Lok Sabhe, koji će definirati koji će savez ili stranka odlučiti o imenu sljedećeg premijera azijskog diva.

“Izbori za Lok Sabhu 2024. počinju danas! Dok 102 okruga u 21 državi i teritoriji idu na izbore, pozivam vas da glasate u rekordnom broju. Posebno apeliram na mlade i birače koji prvi put glasaju da glasaju u što većem broju. Uostalom, svaki glas se računa i svaki glas je važan!“, objavio je premijer Modi početkom dana na svom računu u X.

Samo danas Izborna komisija očekuje izlazak više od 160 miliona građana. Ovo su drugi najduži izbori koji su do sada održani u Indiji, a prethodili su im samo izbori koje je ta zemlja održala nakon osamostaljenja od Britanskog Carstva 1947. godine, a koji su trajali četiri mjeseca, između 25. oktobra 1951. i 21. februara 1952. godine.

Dvije glavne političke snage na ovim izborima su Modijeva koalicija Bharatiya Janata Party (BJP), poznata kao Nacionalni demokratski savez (NDA), i opozicioni blok Nacionalni inkluzivni indijski razvojni savez (INDIA), koji zajedno s ostalim stran kama predvodi Kongresna partija, stranka dinastije Nehru-Gandhi.

Dok je još bio dijete, roditelji indijskog premijera Narendre Modija odlučili su dogovoriti njegov brak s kćerkom iz poznate porodice - tradicionalni običaj u selu iz kojeg je potekao. Nakon što je navršena zakonska dob za formalizaciju zajednice, Modi, koji je napustio dom i nestao na dvije godine. Tokom tog razdoblja, u kojem niko nije znao je li uopće živ, bio je lutajući nomad, putujući kroz sjeverne pokrajine zemlje.

Kad se konačno vratio kući, vidjevši ga kako se pojavljuje na vratima, njegova uznemirena majka ga je upitala gdje je bio sve to vrijeme. "Na Himalajima", kratko je odgovorio. Zatim je otišao u lokalno središte Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), Nacionalne udruge volontera.

Anegdota, koju je objavio britanski pisac Andy Marino u knjizi „Narendra Modi: politička biografija“, ukazuje, između ostalog, na privrženost indijskog premijera instituciji koja ga je upoznala s doktrinom hinduističkog nacionalizma, organizaciji vrlo relevantnoj u Indiji.

Indijskog premijera često s drugim svjetskim populističkim liderima, smatraju ga za moćnika autoritarnog raspoloženja. Međutim, Narendra Modi nije lik koji se lako uklapa u uobičajene političke kategorije. Nasuprot populističkim podjelama koje suprotstavljaju “dekadentne elite” i “prave ljude”, indijski premijer postigao je transverzalnu podršku u najrazličitijem i najsloženijem društvu koje postoji.

Modija podržavaju ekonomske elite - nova plutokratija čije je bogatstvo eksponencijalno poraslo pod njegovim mandatom - ali i najsiromašniji sektori, zaostale kaste i izopćenici ili Daliti, koji u njegovoj briljantnoj karijeri vide sina skromnog prodavača čaja sa željezničkoe stanice koji je napredovao do pozicije premijera.

No, prije svega, Modijeva popularnost odgovor je na promjene koje je donio reformistički pokret koji se pojavio 1925. s ciljem da se indijska nacionalna stvar odmakne od hinduističkog identiteta. Riječ je o RSS-u, formaciji koja je kroz jedno stoljeće, uz poneke uspone i padove, širila svoje polje djelovanja dok nije postala glavni nositelj kulturne transformacije u zemlji.

U tom maršu, 1980-ih, kampanja za izgradnju hrama posvećenog bogu Rami u gradu Ayodhia, gdje se nalazila Babri džamija, uzdigla je pokret i poduprla stubove suvremenog hinduističkog nacionalizma. Usput srušivši džamiju do temekja. Tri desetljeća kasnije, u januaru ove godine, Modi je svečano otvorio hram u Rami, potvrdivši tako službeni status hinduističkog nacionalnog identiteta.

RSS ima mrežu koju čini više od 37 000 centara za sastanke, shakkas, gdje pružaju socijalnu pomoć i podučavaju o vrijednostima hinduizma. Udruga također djeluje kao matrica za gotovo 40 povezanih skupina koje djeluju u različitim područjima interesa kao što su firme, plemensko stanovništvo ili indijska dijaspora u inozemstvu, a koja uključuje glavni radnički sindikat u zemlji, s 10 miliona članova, studentskoj organizaciji Akhil Bharatiya Vidyarthi Parishad - koju se smatra najvećim studentskim udruženjem na svijetu - i Modijevoj trijumfalnoj političkoj stranci, Bharatiya Janata Party (BJP). Svi zajedno čine sangh parivar, "porodicu".

 

Iako su pridružene jedinice autonomne, između njih i RSS-a postoji odnos hijerarhijske međuzavisnosti. U slučaju BJP-a, na općim izborima 2014. i 2019. deseci hiljada volontera učestvovali su u kampanji distribucijom izbornog materijala, izradom studija i savjetovanjem o komunikacijskim tehnologijama. Rezultat je bio zapažen, u oba slučaja stranka je ostvarila najveću pobjedu u svojoj historiji.

Kako bi privukao nove simpatizere i razvodnio najkontroverznije aspekte svoje ideologije, RSS je ekonomski i društveni razvoj učinio lajtmotivom hinduističkog nacionalizma. Briga za okolinu, obraćanje pažnje na probleme siromaštva, obrazovanje i zdravlje zauzimaju središte njegova govora.

Ova mješavina vjerskog regeneracionizma i želje za napretkom podudara se s pristupom koji je usvojio Narendra Modi u vladi, s jasnim uspjehom s obzirom na postignuća u prošlom desetljeću. Ako je 2014. nedostatak komunikacijske i prometne infrastrukture prijetio stvaranjem uskog grla, danas su dionice ruralnih cesta, luka, autocesta i zračnih luka udvostručene.

Programi socijalne brige, skovani s Modijevom fotografijom, četiri puta su povećali pristup vodi na selu, udvostručili vodove za prijenos električne energije i praktično eliminirali otvorenu defekaciju — osnovnu zdravstvenu potrebu.

Digitalne transformacije imale su direktan utjecaj na upravljanje implementacijom biometrijskog sistema identifikacije koji građanima omogućuje primanje direktne pomoći od države, eliminirajući lik posrednika i uštedjevši milijarde gubitaka zbog korupcije.

Na međunarodnoj razini Indija je povećala svoj globalni utjecaj i uspjela je iskoristiti diverzifikaciju stranih ulaganja potaknutu napetostima između Sjedinjenih Država i Kine. Najnoviji primjer je najava suaradnje između indijske firme Tata i tajvanske Powerchip Semiconductor Manufacturing Corporation (PSMC) za proizvodnju poluprovodnika u državi Gujarat.

Niz ekonomskih postignuća ipak je popraćen padom demokratičnosti. Kriminalističke agencije optužu za selektivno djelovanje prema opoziciji i kritičarima Vlade. Najznačajniji slučajevi bili su diskvalifikacija čelnika Kongresne stranke Rahula Gandhija i hapšenje mjesec dana prije izbora, Arvinda Kejriwala, vođe opozicije.

Društveno, klima nesigurnosti se razvila za 200 miliona muslimana u zemlji, a rijetki se usuđuju prijaviti zlostavljanja kojima su izloženi. Položaj Indije u indeksima slobode medija opada.

Iz liberalne perspektive, zapanjujuće je da indijansko stanovništvo ne mari za ovo kretanje. Nego suprotno. Najkontroverznije mjere na dnevnom redu BJP-a i RSS-a - izgradnja hrama Ayodhia, ukidanje članka 370. Ustava ili Amandmana na Zakon o državljanstvu - provedene su s više slave nego tuge. Modi je najpopularniji političar u zemlji, a time i u svijetu.

Stanovništvo stavlja učinkovito političko upravljanje ispred individualnih prava. To, također, otkriva neizvjesno stanje opozicije. Čini se da historijska Kongresna stranka nije sposobna ponuditi vjerodostojnu alternativu. Modijeva popularnost ne može se objasniti bez kontinuiranog rada RSS-a tokom vremena. On je proizvod proračunate strategije odozgo prema dolje. Ali i pritisak odozdo prema gore. Osmoza između modela nacionalne izgradnje i društva s jakim identitetskim porivima.