“Ovo je posljednje mjesto u Poljskoj koje je stalno bilo podložno smetnjama”, rekao je Marek Grobarczyk, zamjenik ministra infrastrukture.

Uz pompu i raskoš, prošlog vikenda vlada je otvorila kanal koji povezuje Vislunsku lagunu, plitki rezervoar dug 90 km u sjeveroistočnoj Poljskoj, sa Baltičkim morem. Vještački plovni put dužine 1,3 kilometra omogućit će brodovima da zaobiđu moreuz koji kontroliše Rusija, a koji je povremeno zatvaran.

Vlada je odbacila ekološke i ekonomske sumnje zbog svoje investicije od više od dvije milijarde zlota (420 miliona dolara) prikazujući kanal kao pitanje nacionalne sigurnosti. Ostatak novog, dubljeg plovnog puta do luke Elblag, 20 kilometara južno, nije završen. Ali zvaničnici su požurili otvaranje kanala na 17. septembar, godišnjicu sovjetske invazije na Poljsku 1939. Godine.

„Na ovaj simbolični dan razbit ćemo rusku dominaciju u regionu“, hvalio se Grobarczyk, koji nadgleda projekat.

Ali strateška važnost kanala je preuveličana. Vojni stručnjaci tvrde da mornarički brodovi ne bi mogli da plove plitkom lagunom u neposrednoj blizini Kalinjingrada, teško naoružane ruske eksklave na njenom istočnom rubu

„Postali bi glineni golubovi“, kaže Czeslaw Juzwik, iz Instituta za sigurnost i međunarodni razvoj u Varšavi. A količina civilnog saobraćaja koji koristi luku je mala.

Poljska vlada optužuje protivnike kanala da su ruski propagandisti. Rat u Ukrajini povećao je simboličku važnost projekta, ali i umanjio njegovu ionako slabu ekonomsku logiku.

Proteklih godina luka Elblag je uglavnom obavljala trgovinu preko lagune do Kalinjingrada. Ali sankcije uvedene tokom ljeta za sada su zaustavile promet sa Rusijom. Čak i nakon završetka rata, šanse da kanal povrati čak i djelić svoje cijene izgledaju male.

Ali vlada je zaglibila u projekat i nije bilo povratka. Projekat je "čedo” predsjedavajućeg vladajuće stranke Pravo i pravda Jaroslawa Kaczynskog, koji je prvobitno pokrenuo njegovu izgradnju zabadanjem prve lopate u baltički pijesak nekoliko dana prije lokalnih izbora u 2018. Kako rastuća inflacija nagriza podršku njegovoj stranci uoči nacionalnih izbora sljedeće godine, on ponovo poseže za istom stranicom u svom uspješnom političkom priručniku.

Izvor: The Economist