Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) je po treći put pobijedila na parlamentarnim izborima, rekao je večeras Andrej Plenković, aktuelni premijer Republike Hrvatske i kandidat na istu funkciju ispred Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) na parlamentarnim izborima koji su održani u srijedu, javlja Anadolu.

"Ono što je bitno jeste da je Hrvatska demokratska zajednica po treći put zaredom ubjedljivo pobijedila na parlamentarnim izborima. Još važnije je da od sutra ujutro krećemo u formiranje nove parlamentarne većine kako bismo formirali našu treću vladu. Čestitam jednakopravno svim drugim političkim strankama koje su poražene na ovim izborima od strane HDZ-a", poručio je Plenković.

Istakao je da će HDZ nastaviti svoju politiku koja je u proteklih osam godina zaštitila hrvatske građane od kriza, sačuvala hrvatsko gospodarstvo, omogućila ostvarivanje niza strateških ciljeva i na unutarnjem i međunarodnom planu.

"Mi ćemo nastaviti našu politiku koja je u proteklih osam godina zaštitila hrvatske građane od kriza, očuvala hrvatsko gospodarstvo, omogućila ostvarivanje niza strateških ciljeva bilo na unutarnjem ili međunarodnom planu. Ovi izbori su održani u prilično zahtjevnim okolnostima. Prvo što je to bilo treći put za redom da tražimo obnavljanje povjerenja hrvatskog naroda, što u ovako zahtjevnim okolnostima samo po sebi predstavlja jednu složenu zadaću. Drugo što smo ovu kampanju morali voditi u kontekstu flagrantnog kršenja Ustava od strane Milanovića i svih onih koji su ga podupirali. Ono što zabrinjava je da i večeras, nakon što smo ih po treći put porazili na parlamentarnim izborima, oni i dalje govore o nekoj vladi kvazinacionalnog spasa koja bi nas valjda trebala spasiti od Schengena, eura, Rafalea, Pelješkoga mosta, LNG-a ili niza drugih postignuća koje smo realizirali u proteklo vrijeme ili pak naših zajedničkih planova s koalicijskim partnerima da razvijamo Hrvatsku do kraja ovoga desetljeća", kazao je Plenković.

Ponovio je da je ovim izborima pobijedila Hrvatska demokratska zajednica sa partnerima.

"Mi ćemo naravno voditi računa o interesima hrvatske države, gospodarstva. Zasigurno ima jedan ključan interes, a to je ponovo jamčenje čvrste političke stabilnosti, odmah, što prije formiranje nove parlamentarne većine, kao i formiranje sabora i Vlade, samo tako u ovim okolnostima u kojima se Evropa i svijet nalaze možemo zajamčiti socijalnu sigurnost za hrvatske građane", istakao je Plenković.

Naglasio je da je vrijeme pobjede i slavlja.

"Predlažem da se malo i zabavimo. I da već od sutra krenemo u nove zadaće u interesu hrvatskog naroda i države", dodao je Plenković.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) Hrvatske objavilo je nešto iza ponoći sa srijede na četvrtak nakon obrađenih više od 80 posto biračkih mjesta privremene izborne rezultate prema kojima je HDZ osvojio 60 mandata.

Koalicija Rijeke pravde koju predvodi Socijaldemokratska partija (SDP) prema najnovijim privremenim rezultatima osvojila je 42 mandata.

Domovinski pokret i partneri osvojili su 14 mandata, koalicija Most 11, Možemo i partneri deset mandata, IDS i partneri tri mandata, Nezavisna platforma Sjever dva mandata, a Fokus Republika osvojila jedan mandat.

Objavljeno je i da je na izborima glasalo 61,01 posto birača.

U Hrvatskoj su danas održani parlamentarni izbori na kojima je više od 3,7 miliona glasača odlučilo o tome koji će ih zastupnici u iduće četiri godine predstavljati i ko će dobiti priliku formirati novu vladu i upravljati državom.