Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima ZDK-a te Izvještaj o implementaciji Strategije razvoja ZDK-a u 2023. godini.

Cilj izmjena i dopuna Zakona o policijskim službenicima ZDK-a, istakao je premijer Nezir Pivić, je da se omogući lakši premještaj policijskih službenika.

- Do sada nismo imali mogućnost da policijski službenici iz drugih agencija mogu dolaziti u Ministarstvo unutrašnjih poslova ZDK-a. Sada je to omogućeno, kao što je to moguće i u drugim policijskim agencijama - kazao je Pivić.

Omogućeno je i brže napredovanje u činovanju, kako bi se omogućilo što brže popunjavanje upražnjenih mjesta za policijske službenike, a što je važno zbog stanja sigurnosti u tom kantonu.

Strategijom razvoja ZDK, u odnosu na indikativni finansijski okvir ove strategije za period od sedam godina, do sada je implementirano 341,5 miliona KM ili 63 posto.

- Ovaj se iznos odnosi na samo tri godine implementacije Strategije razvoja ZDK-a. Ukupan broj strateških projekata, planiranih Strategijom, je 272 projekta - od kojih se kontinuirano provode 194 ili 71,3 posto projekata.

Završena su dva, dok su 54 projekta ili 19,85 posto započetih projekata. Sva tri strateška cilja- 12 prioriteta i 44 mjere postizane su s planiranom dinamikom- kaže Pivić.

Danas su usvojene i uredbe o naknadama za prijevoz zaposlenika, čime se želi umanjiti mogućnost zloupotreba tog prava, zatim o troškovima za službena putovanja te načinu korišenja godišnjih odmora.

Usvojena je Odluka o izmjenama Plana upisa studenata u prvu godinu prvog ciklusa stiudija na Univerzitetu u Zenicu, kojom je omogućen Filozofskom fakultetu dodatni upis u drugom upisnom roku, koji je u toku, na odsjeke Razredna nastava i Engleski jezik i književnost, a za koje su studenti u prvom roku iskazali znatno veći interes od broja ponuđenih mjesta.

Penzionerskom domu sa stacionarom ZDK-a odobreno je 200.000 KM za uređenje vatro-dojavnog sistema, a povratničkim mjestima Stupni Do i Ševarlije po 25.000 KM za sanaciju putne infrastrukture.

Usvojen je i Programom utroška sredstava Kantonalne uprave Civilne zaštite za prvih šest mjeseci, a Vlada ZDK je donijela odluku o kupovini hale za KUCZ ZDK, koja se do sada iznajmljivala, a za što će biti utrošeno 1.000.000 KM.