“Ići će Radinković. Ovdje će postaviti svog čovjeka. Rek'o mi je da ne brinem i da će ovdje biti njegov čovjek koji će me paziti. A imat ćemo ga i gore”, reći će u telefonskom razgovoru u junu ove godine Dario Jekić zvani Jeka, prenosi Istraga.ba.

Dario Jekić zvani Jeka je presuđeni ubica. Radinković kojeg pominje tokom telefonskog razgovora zove se Slobodan. U pitanju je načelnik Policijske uprave Doboj MUP-a RS kojeg je državni ministar sigurnosti Nenad Nešić predložio za direktora Državne agencije za istrage i zaštitu.

Jekićev telefonski razgovor, sa za sada neidentifikovanim kriminalcem iz Doboja, dokaz je da je kandidat za direktora SIPA-e Slobodan Radinković održavao veze sa osobom koja je pod istragom Tužilaštva BiH zbog organiziranog kriminala u okviru predmeta Storidž.

Prema dostupnim informacijama, Jekić je bio član organizovane kriminalne skupine Jovana Jošila. Ovoj grupi su pripadali još i Milivoje Lovrenović Čaruga, njegov sin Dušan iz Gradiške, zatim Siniša Šakić. Svi su osumnjičeni i za ubistvo Slaviše Ćuluma iz Banjaluke. Ćulum je izrešetan 15. maja 2020. godine u svom automobilu u Dragočaju nedaleko od Banjaluke.

Dakle, član ove organizirane kriminalne grupe hvalio se u telefonskim razgovorima sredinom godine da ima podršku Slobodana Radinkovića, načelnika PU Doboj MUP-a Republike Srpske.

“Ide Radinković sto posto”, reći će u junu Dario Jekić.

U tom trenutku Radinković nije ispunjavao uslove. Naknadnim intervencijama je, međutim, dokumentacija prilagođena ovom kandidatu koji je, nakon intervjua, ipak bio treći na listi. Prvorangirani kandidat je bio aktualni direktor SIPA-e Darko Ćulum, drugorangirani Ljubiša Pandurević, dok je trećerangirani Slobodan Radinković. Nakon svega, ministar Nenad Nešić je odlučio da Vijeću ministara BiH predloži trećerangiranog Radinkovića.