Izraelske odbrambene snage priznale su danas da postoji "velika vjerovatnoća" da su tri taoca ubijena prošlog novembra u Gazi izgubila živote kao rezultat izraelskog zračnog napada. Tijela trojice talaca, kaplara Nika Beizera, narednika Rona Shermana i francusko-izraelskog državljanina Elia Toledana, vraćena su u Izrael u decembru.

"Rezultati istrage ukazuju na veliku vjerovatnoću da su trojica ubijena kao rezultat nusproizvoda zračnog napada IDF-a, tokom eliminacije zapovjednika Sjeverne brigade Hamasa, Ahmeda Ghandoura, 10. novembra 2023.", saopćila je vojska.

Procjena se “temelji na mjestu gdje su njihova tijela pronađena u odnosu na učinak napada, analizi izvedbe napada, obavještajnim nalazima, rezultatima patoloških izvještajima i zaključcima Zavoda za sudsku medicinu."

"No nije moguće definitivno utvrditi okolnosti njihove smrti", zaključuje se u bilješci. Izraelska vojska je objavila da je njena istraga otkrila da su trojica zarobljenika držana u kompleksu tunela iz kojeg je Ghandour djelovao. “U vrijeme napada, IDF nije imao informacije o prisutnosti talaca u ciljanom kompleksu. Osim toga, postojale su informacije koje su sugerirale da su locirani negdje drugdje, tako da to područje nije označeno kao područje za koje se sumnja da su taoci”, stoji u saopćenju.

Militanti Hamasa su sedmog oktobra uzeli 251 taoca, od kojih 97 još uvijek drži u Gazi a 33 su ubijena prema podacima izraelske vojske. Izraelska vojska u gazi je do sada ubila najmanje 41.206 ljudi.

Iako je 105 talaca oslobođeno tokom jednosedmičnog primirja u novembru u zamjenu za 240 palestinskih zatvorenika koji su držani u izraelskim zatvorima, tri zarobljenika su ubijena izraelskom vatrom.

Yotama Haima, Samera El Talalqa i Alona Shamriza ubili su izraelski vojnici u decembru u sjevernom pojasu Gaze.