Kao što smo i najavljivali notorna sarajevska četvorka, ovaj put njena lijeva polovina, oličena u SDP-u i NS-u, nakon Srebrenice, Velike Kladuše, Novog Travnika, Jajca, Brčkog odlučila je da i u Mostaru, pod motom borbe protiv SDA, pokuša udariti na bošnjačke interese. Pritom se za ovakvu izdaju, koja podrazumijeva i izdaju vlastitog glasačkog tijela, koriste izlizanim floskulama upotrebljavanim u SDP-u još 2008. godine, kada su doveli Ljubu Bešlića na mjesto gradonačelnika Mostara.

Prisjetimo se da su vajni SDP-ovi borci za multietničku Bosnu i Hercegovinu, prilikom izbora između HDZ-ovog kandidata Bešlića koji je imao 17 glasova i SDA-ovog Hadžidedića koji je sakupio 15 glasova, odlučili biti suzdržani. Time su HDZ-u praktično poklonili mjesto gradonačelnika Mostara. Opravdanje je bilo koliko drsko toliko i simptomatično jer su ovakvu izdaju Mostara u SDP-u pokušali pravdati tvrdnjom da je njima svjedeno je li gradonačelnik iz HDZ-a ili SDA jer su u oba slučaja to “nacionalisti”! Time su u SDP-u pokazali šta misle o opsadi i odbrani Mostara te da za njih, u suštini, nema nikakve razlike između onih koji su branili Mostar i onih koji su ga ubijali.

Izdaja u kontinuitetu

No baš kako je to svojevremeno, parafrazirajući Hegela, izjavio drug Kark Marx, historija se ponavlja dva puta – prvi put kao tragedija, drugi put kao farsa. Čini se da tragičnu SDP-ovu izdaju Mostara i mostarskih Bošnjaka, zbog koje su Mostarci više od decenije imali za gradonačelnika čovjeka koji je njihov grad tretirao kao “stolni grad Hrvata u Bosni i Hercegovini”, ovih dana prati farsična predstava koja najavljuje nove izdaje. Isto je pozorište, ista režija, ista scenografija. Glumaca je doduše nešto više, te se danas samonazivaju BH blokom, no uloge koje imaju su iste, čak su im isti i lažljivi monolozi koje drže u ideološki bliskim medijima. No ovaj put publika zna šta da očekuje pa je stoga čitava predstava već unaprijed osuđena na propast.

Ma koliko se SDP i Naša stranka trudili sakriti šta to i za čije interese rade u Mostaru, ma koliko Elmedin Dino Konaković pokušavao facebook komentarima i logičkim vratolomijama spasiti svoje koalicione partnere, ma koliko većina medija učestvovala u pokušaju amortiziranja dubine izdaje BH bloka, te bijes javnosti preusmjeravala ka SDA-u, ipak je potpuno jasno šta se dešava. Lažna suzdržanost “probosanske ljevice” i maliciozna ekvidistanca, u narodu poznata kao “unproforština”, a koja ide isključivo u korist srpske ili hrvatske politike, više neće i ne može proći kao legitiman politički stav. Barem ne u Mostaru, gdje je jasno između kakvih se vrijednosti bira, a naročto jer su iz Koalicije za Mostar i više nego velikodušno već nekoliko puta ponudili ruku saradnje BH bloku da bi zauzvrat dobili samo cinični bezobrazluk. To ponajbolje ilustruje “slučaj” Irme Baralije, koju se, iako je od svih aktuelnih kandidata za gradonačelnika osvojila najmanje glasova, uporno pokušavalo političkim ucjenama i medijskim spinovima nametnuti kao jedino prihvatljivo rješenje, da bi na kraju BH blok odbio ponudu za koaliranje čak i u slučaju da Koalicija za Mostar podrži Baraliju od prvog kruga!

Bruka uživo

No ova podla ali istovremno i nadasve glupa politika razotkrila se prilikom prve konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Mostara. Koliko je kandidatura Irme Baralije za gradonačelnicu ustvari prenuphani spin pokazalo se odmah u prvom kruga glasanja za gradonačelnika kada je izvikana Baralija dobila samo pet glasova iako BH blok tvrdi da ima sedam vijećnika. To znači da za nju nisu glasali čak ni svi zastupnici koalicije u ime koje je kandidirana. Baralija je ovakvu sramotu pokušala oprati nebulozama o tome kako je “sve režirano” te trabunjanjem o postojanju nekakvog “dogovora HDZ-a i SDA”.

O kakvom se providnom spinu radi najbolje govori to da su u nastavku sjednice, prilikom glasanja za novog predsjednika Gradskog vijeća, vijećnici BH bloka, svih sedam, bili “suzdržani”, čime su direktno pomogli izabrati Ivana Zeleniku umjesto Salema Marića. Zeleniku su, naime, podržali vijećnici HDZ-a i HRS. te je osvojio 16 glasova naspram Marićevih 10. Time su u BH bloku opet pokazali da će biti isti teg na nogama Bošnjaka kao što je to bio i SDP 2008. godine. To su dodatno i potvrdili kada su bili “suzdržani” i prilikom glasanja o prijedlogu Koalicije za Mostar da se sjednica nastavi u idući petak, a čemu su se protivili iz HDZ-a i HRS-a, čime su, sasvim direktno, izglasali da sjednica ipak bude u srijedu, baš onako kako je to htio i HDZ. Toliko o tajnim i javnim dogovorima.

Takvo opetovano pljuvanje u ispruženu ruku i odbijanje saradnje, čak i ako se udovolji svim zahtjevima, pokazuje ono što je bilo jasno od početka svakome ko prati politička dešavanja. Na prvi pogled nerazumno insistiranje na Baraliji kao gradonačelnici samo je paravan, dimna zavjesa i izmišljeno opravdanje kojim se pokušava putem medijskog agitpropa sakriti činjenica da je BH bloku prvi i osnovni prioritet održavati antagonizam spram SDA te provocirati daljnje podjele među bošnjačkim glasačkim tijelom! BH bloku je od Mostara daleko važnije da održi imaginarni politički zamah, projektiranu dinamiku te neprijateljsku retoriku u radikalizranom medijskom i javnom diskursu jer, zavarani rezultatima lokalnih izbora, vjeruju da im to donosi pobjedu na općim izborima 2022. godine. U tom kontekstu, u BH bloku misle da nema potrebe da antagoniziraju HDZ preko pitanja Mostara pogotovo jer ih već vide kao legitimne partnere na svim nivoima, naravno nakon što “do temelja pospreme” SDA na izborima.

Štetna “kontrola štete”

Ipak, skandalozna predstava vijećnika BH bloka u Mostaru, sramotni politički krah medijskog balona od sapunice zvanog Irma Baralija, i to uživo, te neskriveno djelovanje BH bloka u korist HDZ-a, izazvali su pravu konsternaciju u bošnjačkoj javnosti. Uvidjevši da bi mogli pretrpjeti ozbiljnu političku štetu te tako ugroziti imaginarni pozitivan politički trend, u “Četvorci” su se upustili u loše promišljen pokušaj kontrole štete optužujući SDA za ono što upravo oni sami rade. Uprkos svim dokazima i činjenicama, iz “Četvorke” i njenih medija pokušavaju optužiti SDA sa saradnju sa HDZ-om praveći fantastične konjukture i zavjeraške poveznice, a sve kako bi skrenuli pažnu sa svoga otvorenog djelovanje u korist HDZ-a. Ova izvrnuta logika, po kojoj je SDA navodno isporučila Mostar HDZ-u jer su njeni vijećnici glasali za Zlatka Guzina, kandidata Koalicije čija je SDA članica, umjesto za tragikomičnu Irmu Baraliju za koju pride nisu glasali ni svi vijećnici iz njenog BH bloka, naročito je stupidna u svjetlu činjenice da BH blok nije htio u koaliciju sa SDA čak i ako bi vijećnici Koalicije glasali za Baraliju!

Kakva je, ustvari, panika zahvatila redove “Četvoke”, čega je BH blok samo lijevo krilo, najbolje pokazuje to da sada traže od OHR-a poništavanje prvog kruga glasanja za gradonačelnika Mostara tvrdeći da je glasanje moralo biti tajno iako je ono obavljeno potpuno u skladu sa članom 36. stav (1) statuta i mada je ranije upravo SDP-ov vijećnik Arman Zalihić zahtjevao da glasanje bude javno. Razlog za ovakav volte-face jeste strah da bi javno glasanje u drugom ili trećem krugu, kada će se birati između Kordića i Guzina, moglo potpuno razobličiti subverzivnu antibošnjačku politiku BH bloka, kada neki od njihovih vijećnika ostanu “suzdržani” ili čak glasaju za HDZ-ovog kandidata, a što je u osnovi jedno te isto.

U BH bloku svjesni su da je javnost upoznata s izbornom matematikom po kojoj je za legitiman izbor probosanskog gradonačelnika Zlatka Guzina u trećem krugu dovoljna prosta većina od 18 glasova, a što je tačan broj glasova koje ima Koalicija za Mostar sa BH blokom naspram 17 glasova koji imaju HDZ, HRS i Srpska lista. Svjesni su također i da javno glasanje obesmišljava sav njihov umobolni spin o postojanju nekakvog dogovora kojim je “SDA prodala Mostar HDZ-u”, jer kada bi takav dogovor zaista i postojao, BH blok bi ga mogao neutralizirati tako što će njegovi vijećnici glasati za Guzina. Naravno, pošto oni to niti žele niti hoće da urade, javno glasanje katastrofalno je rješenje za BH blok jer ih razotkriva kao korisne idiote i lakeje HDZ-a ali i neutralizira njihovu maliconzu antisda propagandu iza koje namjeravaju sakriti svoju političku izdaju Mostara.

BH bloku je potrebno tajno glasanje jer tako mogu mirno obaviti svoju subverziju a istovremeno zadržati ono što se na engleskom zove plausible deniability, kredibilan politički alibi stvoren manjkom dokaza. Takva situacije stvorila bi i odličnu podlogu za nastavak medijske ofanzive o “dogovoru SDA i HDZ” putem zamjena teza i eventualnog optuživanja vijećnika Koalicije za Mostar, naročito onih iz SDA, da su ustvari oni glasali za HDZ-ovog kandidata a javnosti bi ostalo da izabere kome će vjerovati na riječ, što je BH bloku, tačnije “Četvorci”, koja ima podršku većine “nezavisnih medija”, sasvim prihvatljiv scenarij.

Uprkos svemu navedenom vijećnici BH bloka u Mostaru ne bi trebali zaboraviti ko im je glasačko tijelo te da je jedna stvar provoditi političke “eksperimente” u Sarajevu, u kojem njegovo većinsko stanovništvo nekako i može preživjeti četiri godine ideoloških zahvata i borbe za vlast, no biti korisni idiot srpsko-hrvatskih nacionalističkih politika u osjetljivim sredinama, pogotovo onim u kojima su Bošnjaci institucionalno ugroženi, nije ništa drugo no združeni antidržavni poduhvat.