Iako je Latinska Amerika dom nekoliko istaknutih političara arapskog porijekla, možda nijedna zemlja u regiji nije imala toliko dominantnih ljudi palestinskog porijekla koji imaju ključnu ulogu u nacionalnoj politici kao El Salvador. Salvadorci palestinskog porijekla bili su izuzetno utjecajni u oblikovanju post-građanskog političkog krajolika male centralnoameričke zemlje od 1992. godine.

Neke ključne ličnosti uključuju Schafik Handal, koji je bio na čelu zakonodavne skupštine od 1997. do 2006., Tony Saca koji je bio predsjednik od 2004-2009, i na kraju Nayib Bukele koji ulazi u drugi predsjednički mandat nakon kontroverznih, ali odlučujućih izbora početkom februara.

Sva trojica političara svoje porodično porijeklo vuku iz Vitlejema. Njihovi preci stigli su u Salvador kroz rane talase bliskoistočne migracije na zapadnu hemisferu tokom kasnog devetnaestog i početka dvadesetog stoljeća.

Iako su mnogi od procijenjenih 1,2 miliona migranata tokom ovog perioda poticali iz Libana i Sirije, oni koji su se na kraju naselili u salvadorskim provincijama San Salvador, San Miguel, Santa Ana i La Unión bili su prvenstveno iz palestinskih gradova Betlehema i Jerusalema. Iako sva tri pomenuta političara vuku svoje porijeklo od Palestine njihove sličnosti značajne. Handal je bio centralna figura u oblikovanju salvadorske ljevice kao vođa Komunističke partije od 1970-ih do 1994. godine, gerilski komandant u Frontu nacionalnog oslobođenja Farabundo Martí (FMLN) tokom 1980-ih i političar koji je omogućio tranziciju FMLN-a iz militantnog djelovanja u politiku nakon Chapultepecskog mirovnog sporazuma.

U međuvremenu, Tony Saca je postao sinonim za desničarsku politiku zemlje. Pobijedio je Handala na predsjedničkim izborima 2004. godine na listi konzervativne Nacionalne republikanske alijanse (ARENA) i prihvatio je neoliberalnu i proameričku politiku tokom svog mandata. Čak je poslao salvadorske vojnike u rat u Iraku. Saca danas izdržava kaznu od 10 godina zatvora zbog pronevjere i pranja novca preko 300 miliona dolara javnih sredstava.

Schafik Handal je bio centralna figura u oblikovanju salvadorske ljevice kao vođa Komunističke partije zemlje od 1970-ih do 1994. [Getty]

Ako Handalove i Sačine političke karijere nisu bile dovoljno šarene, Nayib Bukele ih obojicu nadmašuje. Njegov meteorski uspon u nacionalnoj politici započeo je kroz njegove uspješne izbore za gradonačelnika u Nuevo Cuscatlánu 2012., a zatim u glavnom gradu San Salvadoru 2015. Poznat kao 'milenijumski gradonačelnik', njegova mladalačka platforma protiv establišmenta postepeno mu je priskrbila široku podršku. To mu je omogućilo predsjedničku trku i izbornu pobjedu 2019. sa samo 37 godina.

Njegov prvi predsjednički mandat karakterizirala je nestalna serija politika - poput ulaganja javnih sredstava u kriptovalute i promoviranja turizma na plaži u bitkoinima - i završio je širokom kampanjom za rješavanje nasilja bandi ograničavanjem građanskih sloboda kroz zastrašivanje militariziranom silom, državom izuzetak i najveća stopa zatvaranja u svijetu.

Da li se ova posebnost salvadorsko-palestinskih političara pretvorila u jaču propalestinsku poziciju u salvadorskim vanjskim odnosima? Nije nužno.

Politički stav prema Palestini uglavnom je slijedio ideološke linije, a ne patrimonijalne odanosti. Najaktivnija ličnost je nesumnjivo Handal koji je njegovao transnacionalne veze s Palestinskom oslobodilačkom organizacijom (PLO) tokom nacionalnog i ljevičarskog pokreta otpora 1980-ih.

Dok je Washington Post 1982. izvijestio da su ove veze poboljšane "palestinskim porijeklom nekih salvadorskih pobunjeničkih vođa", oni su prvenstveno pronašli zajednički razlog u osporavanju finansiranja, snabdijevanja i obuke suparničke strane i podrške desničarskih vlada na Bliskom istoku i Centralnoj Americi od strane Sjedinjenih Država i Izraela.

Tony Saca je imao više centrističku poziciju po pitanju Izraela i Palestine, ali je krenuo u pojačani diplomatski angažman s palestinskim liderima. S jedne strane, donio je simboličnu odluku da premjesti salvadorsku ambasadu iz Jerusalima u Tel Aviv, ali je s druge strane nastavio podržavati izraelski status quo.

Tony Saca, koji je bio predsjednik od 2004. do 2009., postao je sinonim za desničarsku politiku El Salvadora. [Getty]

Saca je također pomenuo svoje palestinsko i multireligijsko porijeklo kako bi uobličio svoj pristup mirovnom procesu: „Imam djeda kršćanina, djeda muslimana i ja sam Salvadorac i zato kažem da Izrael, Palestina i arapske države moraju postati braća".

Ponašanje predsjednik Bukele je pokazalo njegovu pragmatičnost u stavovima o Palestini u korist interesa Salvadora i Izraela. On nije bio voljan da javno komentariše globalne demonstracije zbog protjerivanja palestinskih porodica iz njihovih domova u istočnom Jerusalemu 2021. godine.

Glavni razlog za njegovu poziciju je njegov napor da održi povoljne odnose sa Izraelcima za koje se nada da će nastaviti partnerstvo u poslovanju i tehnologiji - da ne spominjemo sredstva za vojne i policijske snage. Rijedak slučaj i izuzetak njegovog kvijetizma dogodio se nakon 7. oktobra kada je uporedio napade Hamasa sa nasiljem bandi u El Salvadoru.

„Kao Salvadorac palestinskog porijekla, siguran sam da je najbolja stvar koja se može dogoditi palestinskom narodu da Hamas potpuno nestane… Bilo bi kao da su Salvadorci stali na stranu terorista MS13, samo zato što dijelimo pretke ili nacionalnost… Najbolja stvar koja nam se dogodila kao naciji je da se riješimo tih silovatelja i ubica.”

On još nije dao nikakvu izjavu ili komentar o broju poginulih preko 28.000 Palestinaca, uključujući više od 12.000 djece, u izraelskoj okupaciji Gaze. Ali ova pozicija bi ga mogla staviti na marginu regionalnih odnosa jer latinoamerička 'ružičasta plima' postaje sve kritičnija prema Izraelu što se duže nastavlja njegov neobuzdani napad na Gazu. To ga je sigurno stavilo u sukob sa salvadorsko-palestinskom zajednicom u El Salvadoru koja je bila aktivna baza podrške palestinskim ciljevima.

Godine 2021., predsjednik Salvadorsko-palestinskog udruženja nadao se otvorenijoj ulozi predsjednika: “S obzirom na svoje korijene, Bukele može ići dalje i ne samo braniti naš narod, već i osuđivati ​​izraelske zločine”.

Nayib Bukele, jedan od najkontroverznijih predsjednika Latinske Amerike, uglavnom je održavao prijateljske odnose s Izraelom. [Getty]

Ipak, trenutne okolnosti su posebno složene jer Bukeleov drugi mandat dolazi nakon ponovnog autoritarnog zaokreta u El Salvadoru i dok se izraelski rat odvija u Gazi s minimalnom jasnoćom u pogledu kratkoročne i dugoročne saradnje.

Ono što je jasno je da palestinski korijeni neće biti odlučujući faktor u zauzimanju moralnog stava prema Palestini za 'najhladnijeg diktatora na svijetu'.