Imperijalna transantarktička ekspedicija započela je 5. decembra 1914. godine, kada je brod Endurance napustio Južnu Georgiju i krenuo prema Antarktiku. Cilj ekspedicije bio je prvi kopneni prelazak Antarktika, od Weddellovog mora do Rossovog mora, preko Južnog pola. Shackleton je okupio tim od 28 ljudi, uključujući kapetana Franka Worsleyja i brodskog stolara Harryja McNisha.

Nakon nekoliko sedmica plovidbe, Endurance je zarobljen u ledu Weddellovog mora 18. januara 1915. godine. Posada je mjesecima pokušavala osloboditi brod, ali bezuspješno. Led je postajao sve deblji i pritisak je na kraju slomio trup broda. Dana 21. novembra 1915. godine, Endurance je konačno potonuo, ostavljajući posadu nasukanu na ledu.

Borba za preživljavanje

Shackleton i njegova posada suočili su se s ekstremnim uvjetima dok su pokušavali preživjeti na ledu. Koristili su tri mala čamca za spašavanje kako bi se domogli sigurnijeg tla. Nakon višemjesečnog plutanja na ledu, posada je konačno stigla do Slonovog otoka. Shackleton je tada odlučio poduzeti hrabru misiju spašavanja. Sa pet članova posade, krenuo je na opasno putovanje od 1.300 km do Južne Georgije u čamcu James Caird.

Putovanje do Južne Georgije bilo je izuzetno opasno. Posada se suočila s olujama, ledenim temperaturama i visokim valovima. Nakon 16 dana na otvorenom moru, stigli su do Južne Georgije 10. maja 1916. godine. Međutim, njihova borba nije bila gotova. Shackleton, Worsley i Crean morali su preći neistraženi planinski lanac kako bi stigli do kitolovske stanice na drugoj strani otoka. Ovaj prelazak trajao je 36 sati bez odmora.

Nakon što su stigli do stanice, Shackleton je odmah organizirao spašavanje ostatka posade. Prvi pokušaji spašavanja bili su neuspješni zbog loših vremenskih uvjeta i leda. Tek 30. avgusta 1916. godine, nakon četiri pokušaja, Shackleton je uspio doći do Slonovog otoka i spasiti sve članove posade.

Pronalazak olupine

Više od stotinu godina nakon potonuća, olupina Endurancea konačno je pronađena. Ekspedicija nazvana Endurance22, koju je organizirala zaklada Falklands Maritime Heritage Trust, koristila je napredna podvodna vozila opremljena kamerama i skenerima visoke razlučivosti kako bi precizno locirala olupinu. Brod je pronađen na dubini od 3000 metara ispod antarktičkog leda, u izvanredno očuvanom stanju.

Pronalazak Endurancea ima veliki historijski i naučni značaj. Olupina pruža vrijedne informacije o konstrukciji broda i uvjetima u kojima je potonuo. Također, ovaj pronalazak je simbol hrabrosti i izdržljivosti Shackletona i njegove posade, podsjećajući nas na njihovu nevjerojatnu priču o preživljavanju.

Ekspedicija Endurance22 koristila je najmoderniju tehnologiju za pronalazak i istraživanje olupine. Hibridna autonomna podvodna vozila (AUV) omogućila su detaljno mapiranje i snimanje olupine, pružajući istraživačima nevjerojatne slike i podatke o brodu. Ova tehnologija omogućava istraživačima da prouče olupinu bez oštećenja, čuvajući je za buduće generacije.

Priča o Shackletonovoj ekspediciji i pronalasku Endurancea inspirirala je mnoge knjige, dokumentarce i filmove. Priča o hrabrosti, odlučnosti i preživljavanju u najtežim uvjetima fascinira ljude širom svijeta. Pronalazak olupine dodatno je oživio interes za ovu nevjerojatnu ekspediciju.