Tužilac Međunarodnog krivičnog suda (ICC) u Haagu, Karim Khan, zatražio od suda dopuštenje za izdavanje naloga za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i njegovog ministra odbrane Yoava Gallanta, smatrajući da postoje “razumni razlozi” da se „vjeruje” da su odgovorni za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene tokom ofanzivu u Gazi. Ista odluka donesena je i protiv tri člana najužeg vođstva Hamasa za napad sedmog oktobra u kojem je poginulo 1200 Izraelaca.

Khanov ured izdao je saopćenje u kojem tvrdi da postoje "razumni razlozi" za vjerovanje da su i Netanyahu i Gallant "krivično odgovorni" za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti najmanje od osmog oktobra. Ti zločini uključuju djela kao što je izgladnjivanje civila kao metodu ratovanja, namjerno nanošenje velikih patnji i činjenje istrebljenja. “Navodni zločini protiv čovječnosti počinjeni su kao dio široko rasprostranjenog i sistematskog napada na palestinsko civilno stanovništvo u primjeni politike Države Izrael. Ti se zločini, po našem mišljenju, nastavljaju i danas”, stoji u dokumentu koji analizira El Pais. 

U istoj izjavi Khan optužuje trojicu pripadnika vojnog i političkog vođstva Hamasa: šefa milicije u Gazi Yahiju Sinwara; vođu političkog krila Ismaila Haniyu i komandanta vojnog krila, Mohameda Diaba Ibrahima al Marsija. Prema tužiocu ICC-a, onis u "krivično odgovorni" za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti kao što su istrebljenje, uzimanje talaca, djela seksualnog nasilja ili mučenja, što je sve u suprotnosti s Rimskim statutom, temeljnom osnovom suda sa sjedištem u Den Haagu.

“Ove osobe planirale su i potakle počinjenje zločina sedmog oktobra 2023. te su vlastitim djelovanjem, uključujući lilne posjete taocima nedugo nakon njihove otmice, priznale svoju odgovornost za navedene zločine”, stoji u saopćenju iz Khanovog ureda.

Ured tužioca ICC-a potvrđuje da postoji dovoljno dokaza za vjerovanje da su Netanyahu i Gallant odgovorni za ratne zločine. Da bi se došlo do ovog zaključka bili su potrebni razgovori s preživjelima i očevicima akcija izraelske vojske u Pojasu Gaze, kao i "ovjereni video, foto i zvučni materijal te satelitski snimci".

Ova dokumentacija "pokazuje da je Izrael namjerno i sistematski uskraćivao civilno stanovništvo u svim dijelovima Gaze objekata bitnih za ljudski opstanak".

S druge strane, za optužbe protiv vodstva Hamasa, Khan je intervjuirao žrtve i preživjele, “uključujući bivše taoce i očevice” napada sedmog oktobra u južnom Izraelu. Tužilac je otputovao u pogođene kibuce i područje gdje se održavao muzički festival Supernova, gdje je mogao svjedočiti “poražavajućim prizorima ovih napada i dubokom učinku nesavjesnih zločina navedenih u podnesenim tužbama”.

Kako bi opravdao optužbe protiv Netanyahua i Gallanta, Khan daje poražavajući pregled dešavanja i stanja u Pojasu Gaze. Kroz potpunu opsadu – kao što je zatvaranje graničnih prijelaza i nestanak struje – tužilaštvo “drži da su ta djela počinjena kao zajednički plan da se izgladnjivanje koristi kao metoda rata”.

Prema saopćenju, kazne protiv civilnog stanovništva Gaze – koje uključuje stotine hiljada raseljenih ljudi – su “oštre, vidljive i široko poznate”. Kroz intervjue s lokalnim i međunarodnim liječnicima, Khan izvještava o neuhranjenosti, dehidraciji i "sve većem broju smrti" među Palestincima, posebno djecom.

"Izrael, kao i sve države, ima pravo poduzeti mjere za odbranu svog stanovništva", kaže Khan. Međutim, ovo pravo "ne izuzima" Izrael od njegove obaveze poštivanja međunarodnog humanitarnog prava. Sredstva koja koristi izraelska vojska, prema naredbama Netanyahua i Gallanta, prema tužiocu ICC-a, su kriminalna, jer se znalo da će namjerno izazvati smrt, izgladnjivanje, veliku patnju i ozbiljne ozljede tijela ili zdravlja civilnog stanovništva.

Khan naglašava da "nije mogao biti jasniji" u svojim brojnim izjavama od početka ofanzive na Gazu o potrebi da Izrael "poduzme hitne mjere" kako bi omogućio pristup humanitarnoj pomoći. “Kao što sam također više puta naglasio u svojim javnim izjavama, oni koji ne poštuju zakon ne bi se trebali žaliti kasnije kada moj Ured nešto poduzme. Stigao je i taj dan”, napominje.

Khanov zahtjev sada ide istražnom vijeću koje će činiti tri suca: predsjednica, Rumunka Iulia Motoc, meksička sutkinja María del Socorro Flores Liera i sutkinja Reine Alapini-Gansou iz Benina. Nema određenog roka u kojem sud mora donijeti odluku, ali u prijašnjim slučajevima sucima obično treba nekoliko mjeseci. To znači da, dok se ne izda službeni nalog za hapšenje, čelnici Izraela i Hamasa mogu slobodno putovati, bez rizika da budu pritvoreni u bilo kojoj od zemalja potpisnica ICC-a (Izrael nije, ali sud priznaje Palestinu).

Istraga se nastavlja. Khan traži da se njegovom uredu i sudijama dopusti "obavljati svoj posao s potpunom nezavisnošću i nepristranošću". Čak, priznaje, Tužilaštvio "napreduje u višestrukim i međusobno povezanim dodatnim linijama istrage," poput optužbi za seksualno nasilje od strane Hamasa ili smrti civila u Gazi zbog izraelskog bombardiranja.

I daje posljednje upozorenje: “Moj ured neće oklijevati podnijeti nove zahtjeve za određivanje pritvora sve dok smatramo da je prag realnih izgleda za osudu dostignut. "Ponavljam svoj poziv svim stranama u trenutnom sukobu da sada slijede zakon."

Netanyahu je juče izjavio da je Khanova odluka usmjerena "protiv cijele Države Izrael".

"Upravo takav je novi antisemitizam, koji se seli iz kampusa na Zapadu do suda u Haagu", rekao je u video izjavi. Izraelska vlada također je tvrdila da će tražiti od drugih zemalja da objave svoje odbijanje odluke i, ako se to dogodi, da ne ispoštuju naloge za hapšenje protiv Netanyahua i Gallanta.

Vijest se nije svidjela ni Hamasu. Taj pokret izdao je saopćenje u kojem žali zbog “pokušaja izjednačavanja žrtve i počinitelja” i tvrdi da peticija protiv izraelskih čelnika stiže “sa sedam mjeseci zakašnjenja”.

Predsjednik Sjedinjenih Država, Joe Biden, opisao je optužbe protiv izraelskih čelnika kao "skandalozne“ te nastavio:  “Da budem jasan. Šta god ovaj tužilac želi implicirati, ne postoji nikakva ekvivalencija, nikakva, između Izraela i Hamasa.”