Svaka politička stranka ima svoje ideje i izborni program, a građani za njih glasaju na izborima na temelju onoga što su obećali ili uvjerili tokom kampanje. Međutim, u mnogim prilikama ostaju pri obećanjima koja nisu ispunjena, što izaziva pritužbe mnogih birača. U Walesu je napravljen iskorak po tom pitanju i obećano je "kažnjavanje političara za laž".

Revolucionarni i prvi u svijetu zakonski akt kojim velška vlada predlaže da laganje u politici bude protivzakonito, kako je objasnio list The Telegraph. Također, u raspravi u velškom parlamentu, vladin zvaničnik, Mick Antoniw, rekao je da će novi zakon stupiti na snagu prije parlamentarnih izbora 2026. "kako bi se diskvalificirali zastupnici i kandidati koji budu proglašeni krivima za namjernu prevaru kroz sudski proces."

"Mi smo na početku globalnog pokreta", rekao je.

Prijedlog je uslijedio nakon što je laburistički zastupnik Alun Davies optužio vođu konzervativaca Andrewa RT Davieja za objavljivanje "lažnih informacija" na Twitteru, sugerirajući da Laburistička stranka (stranka Keira Starmera, pobjednika na posljednjim izborima u Velikoj Britaniji) želi davati ilegalnim imigrantima više od 2000 € mjesečno.

Velški premijer je naglasio potrebu za međustranačkom saradnjom kako bi se razradili detalji o tome kako bi zakon funkcionirao, uključujući hoće li laganje biti kazneno djelo ili građanska kazna. Dodao je kako namjeravaju nastojati vratiti povjerenje javnosti u politički sistem te osigurati da zastupnici budu pošteni i odgovorni u svojim izjavama i obećanjima.

U Ujedinjenom Kraljevstvu 63% građana ne vjeruje političarima, prema izvještaju Global Trustworthiness Index 2023. Puno više od postotka u Njemačkoj (političarima ne vjeruje 53% Nijemaca), Kanadi (54%) ili Švedskoj (49%).

Inicijativu pozdravljaju i drugi političari pa tako Adam Price tvrdi da da uvođenje zakona bio "historijski potez" i naglasio da je istina temelj demokratije. No, upozorio je na rastuće nepovjerenje u političare, ne samo u Walesu ili Ujedinjenom Kraljevstvu, nego i u ostatku svijeta, zbog čega će biti potrebno puno raditi na ovom zakonu.