Lijepe vijesti i poruke dolaze nakon dubovačkog sastanka Bakira Izetbegovića sa Andrejem Plenkovićem, nada da konačno otopljavaju odnosi Zagreba i Sarajeva zatrovani nesuvislom ovdašnjom politikom besmislene bjanko podrške Miloradu Dodiku.

Odlični odnosi Bošnjaka i Hrvata ključ su budućnosti jake i stabilne Bosne i Hercegovine, jer su takvi odnosi jedini pravi štit protiv velikosrpske politike, odnosno, politike Srpskog sveta. Politike koja udara na temelje državnosti Bosne i Hercegovine, politike koja negira identite Bosne i Bošnjaka, srebrenički Genocid i gnuša se Zakona o negiranju ratnih zločina dok u isto vrijeme njen beogradski mecena velikodušno pruža ruku saradnje svima okolo.

Velikosrpska poltika, iako se danas ne čini tako, nije odustala od teritorija u Hrvatskoj na koje potajno i dalje polaže pravo i ako uspije pakleni Dodikov i Vučićev plan u Bosni i Hercegovini, neće proći dugo dok se i Hrvatska ne nađe u sličnim problemima.

Plenković je mudar čovjek, političar koji zna da mu je bolje braniti Hrvatsku u Bosni i Hercegovini nego da strahuje hoće li Dodik opet pravdati slanje nekih novih projektila na Zagreb. Znaju to i oni na Zapadu koji vode računa da se zlo počinnjeno u Bosni i Hercegovini prije tri decenije ne ponovi, oni su ti koji su kazali da je vrijeme da se preslože karte. Sjesti, dakle, razgovarati i dogovoriti se.

Bez fige u džepu, kako bi to kazali u Zagrebu, što je prvi ali ključni korak ka sigurnoj budućnosti BiH.