Osuđeni silovatelj djece koji se takmičio za Holandiju na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. dočekan je zvižducima – i ponekim aplauzom – dok je izlazio na svoju prvu utakmicu odbojke na pijesku.

Steven van de Velde, koji je osuđen za silovanje 12-godišnje djevojčice 2016. godine, izgubio je prvu utakmicu sa partnerom Matthewom Immersom. Odbojkaš na pijesku bio je u središtu skandala u Parizu nakon što su grupe žrtava rekle da je njegovo uključivanje poslalo opasnu poruku silovateljima i da je nanijelo "kolateralnu štetu" žrtvama seksualnog zlostavljanja.

Došlo je do mješavine zviždanja i klicanja dok su igrači zajedno ulazili u arenu, ali kada je Van de Velde predstavljen sam, negodovanje je bilo izraženije. Iako je bilo prigušenog aplauza za igrače, nije bilo navijanja.

Van de Velde je podigao ruku dok je išao do pješčanog terena, koji se nalazi neposredno pored Ajfelovog tornja.

Italijani Alex Ranghieri i Adrian Ignacio Carambula Raurich odigrali su prvi set rezultatom 22-20, drugi su Holanđani dobili 21-19, a odlučujući treći set bio je 15-13 za Italijane.

Van de Velde, koji sada ima 29 godina, osuđen je na četiri godine zatvora 2016. nakon što je priznao krivicu za silovanje Britanke s kojom je stupio u kontakt preko Facebook-a. On je putovao u Englesku da je upozna 2014. godine sa punim saznanjem o njenim godinama. Van de Velde je bio 12 mjeseci u britanskom zatvoru, prije nego što je prebačen u svoju domovinu gdje je pušten nakon još mjesec dana.

Zvižduci koji su dočekali igrača neobični su na Igrama i bili su neskladni na ovom najspektakularnijem mjestu gdje je publika ranije izvela nekoliko meksičkih talasa i navijala dok su ih plesači zabavljali između mečeva.

Dvojica holandskih navijača izjavila su da su kupili karte za događaj prije godinu i po dana prije nego što je skandal izbio. Ana iz Utrehta, koja nije željela da kaže svoje prezime, rekla je: "Mislim da je imao penal, tako da sada može da počne sa čistim golom."

Njegov prijatelj Jesper, koji takođe nije želio da kaže svoje drugo ime, rekao je da je slučaj izazvao dosta debate među Holanđanima. „Zločin koji je počinio je, naravno, osjetljiv“, rekao je. „Zbog toga se i ljudi u dilemi, jer mi razgovaramo, da li da navijamo ili ne? Drugačije je – da je u pitanju bilo koja druga Holanđanka, ne bismo ni vodili tu diskusiju.” Dodao je i da misli da je Van de Velde odslužio svoj rok i da bi mu trebalo dozvoliti da igra: „Odgovarate iz emocija, što je potpuno tačno. Ali imamo i pravni sistem.”

Ranije ove sedmice Međunarodni olimpijski komitet suočio se s pozivima za istragu o tome kako je ovom igraču bilo dozvoljeno da se takmiči na Parizu 2024. U e-poruci kojoj pristup ima Guardian, visoki zvaničnik Holandskog olimpijskog komiteta je insistirao da Van de Velde nije bio pedofil, kao odgovor zabrinutom Britancu koji živi u Holandiji.

Čovjek je uključivanje Van de Veldea u tim nazvao "mrljom na holandskoj nacionalnoj strani". U odgovoru, portparol holandskog olimpijskog komiteta je napisao: „Steven NIJE peadofil [sic]; vi stvarno ne mislite da bi holandski NOC poslao nekoga u Pariz ko predstavlja pravi rizik? Ne, on nije rizičan.”