"Osmorka" ostaje na okupu i nastavlja s procesom formiranja vlasti na svim nivoima, zajedno s partnerima, navedeno je u zajedničkom saopćenju političkih stranaka okupljenih u ovu koaliciju.

"Mi smo uvjerljivo najbrojnija politička grupacija u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine i Parlamentu BiH, a zajedno s partnerima imamo jednako uvjerljivu većinu u parlamentima. Ta većina, kao i iskreno i čvrsto savezništvo među partnerima, garant je stabilnosti i efikasnosti buduće izvršne vlasti na državnom i entitetskom nivou", navodi se u saopćenju.

Kako nadalje tvrde, ova grupacija stranaka je izbornim rezultatom osigurala većinu, između ostalog, i u klubu Bošnjaka Doma naroda FBiH.

"Nažalost, zbog postizbornih mahinacija pojedini zastupnici su iznevjerili povjerenje glasača, te su se, suprotno obećanjima koja su davali u predizbornom periodu, priklonili još aktuelnoj vladajućoj strukturi predvođenoj SDA-om", navodi se. 

Stranke "Osmorke" tvrde kako nastavljaju raditi na kreiranju programskih načela buduće većine, a od političkih subjekata koji će biti u opoziciji očekuju "odgovorno i državničko ponašanje, odnosno odustajanje od svakog oblika blokada".

"Te blokade ih možda mogu očuvati na vlasti još koji mjesec, ali će takvi postupci nanijeti nemjerljivu štetu interesima građana BiH", navodi se u saopćenju.

Stranke "Osmorke", istovremeno, napominju da je ubrzano formiranje vlasti na svim nivoima jedan od prioriteta koje je pred političke strukture u BiH postavila Evropska unija.

"Samo ispunjenjem tog uslova, BiH bi imala pristup nužnim sredstvima EU za osiguranje socijalne stabilnosti i značajne pomoći građanima u vrijeme ozbiljne krize", navodi se.

Stranke "Osmorke" pozivaju Demokratsku frontu, koja ima jednog delegata u Domu naroda FBiH, da postupi odgovorno kao što je početkom 2015. godine postupio SDP BiH kada su SDA i DF imali većinu.

Naime, tada je SDP BiH, kako se navodi, sadašnja članica nove većine, imala mogućnost blokiranja uspostave vlasti u FBiH kroz klub Srba u Domu naroda FBiH, te iako je SDP BiH imao tzv. "kontrolni paket" u ovom klubu, nisu blokirali uspostavu većine.

"Naprotiv, uvažavajući činjenicu da je uspostavljena nova parlamentarna većina bez SDP-a, ova stranka je podržala kandidiranje predstavnika DF-a za potpredsjednika entiteta Milana Dunovića, koji još uvijek obnaša ovu dužnost", podsjećaju iz ove stranke.

Od DF-a očekuju da odgovori recipročno i glasa za prijedlog "Osmorke" za novog potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda, s obzirom da je Osmorka dio nove entitetske većine.

"Svako učestvovanje u blokadama značilo bi iznevjerenje temeljnog principa za koji se zalaže DF, a to je građanski princip vladavine, odnosno omogućenje uspostave vlasti onim subjektima koji imaju većinu u Zastupničkom domu. Načela parlamentarne demakratije predviđaju da vlast formira parlamentarna većina na svim nivoima. SDP je poštujući to načelo podržao DF. Vjerujemo da bi taj princip trebao poštivati i DF, te tako omogućiti parlamentarnoj većini uspostavu vlasti, onako kako je to njima 2015. godine omogućio SDP", navodi se u saopćenju.

Kako se nadalje navodi, stranke "Osmorke", javni poziv SDA za razgovore o formiranju vlasti odbijaju i još jednom podsjećaju rukovodstvo i članstvo te stranke da su "parlamentarne većine dogovorene i uspostavljene, te da je po prvi put u našoj domovini na sceni programska koalicija, dogovorena i potpisana u institucijama BiH".