Politika | 05.05.2022.

PRAVOSUDNI REVIZIONIZAM

Optužnice za Dobrovoljačku: Ono što Beograd nije uspio u Hagu, Londonu i Beču, uspio je u Sarajevu

Udruženje generala Bosne i Hercegovine i Udruženje veterana specijalne policije Lasta na današnjoj konferenciji za medije povodom ponovnog podizanja optužnice za događanja u Dobrovoljačkoj ulici iznijelo je jasne zahtjeve koji se odnose na rad Tužilaštva Bosne i Hercegovine, te najavili analizu predmeta Tužilaštva, kao i Suda Bosne i Hercegovine.

R.I

Jedanaest boračkih udruženja dalo je svoju podršku ovim zahtjevima i jedinstvenom stavu u vezi sa slučajem "Dobrovoljačka", a to su: Prva brigada policije Stari Grad , Udruženje policije 91-95, Udruženje za zaštitu tekovina borbe za BiH, Udruženje dobitnika najviših ratnih priznanja zlatni ljiljan i zlatna policijska značka KS, Udruženje dobitnika najviših ratnih priznanja Zlatni ljiljan i Zlatna policijska značka FBiH, Koordinacija temeljnih boračkih udruženja FBiH, Savez brigadnih udruženja Prvog korpusa Armije RBiH, Savez brigadnih udruženja Petog korpusa Armije RBiH, Specijalna jedinica MUP-a RBiH i Odred policije Bosna...

Najavili su kako će u narednom periodu napraviti analizu predmeta Tužilaštva BiH, kao i Suda BiH.

Istaknuto je da je slučaj Dobrovoljačka u Hagu odbačen u smislu podizanja optužnice protiv rukovodstva Republike Bosne i Hercegovine i Armije RBiH, jer za to nije bilo nikakvih dokaza uprkos insistiranju i prikupljanju materijala u Beogradu, što je završilo u Hagu. Tribunal u Hagu je ocijenio da je kolona JNA u Dobrovoljačkoj bila legitimna vojna meta, istaknuto je danas.

Također, u Londonu kada je uhapšen Ejub Ganić po potjernici iz Srbije, kao i u Beču kada je uhapšen Jovan Divjak, dokazano je da odgovornosti nema te su oni oslobođeni. S tim u vezi istakli su danas na konferenciji da je sramota Tužilaštva BiH da "ono što Beograd nije uspio u Hagu, Londonu i Beču, uspio je u Sarajevu".

General Nedžad Ajnadžić obratio se prisutnima te istakao da "matrica na kojoj govorimo jeste da je nama, patriotima, istina vrhovni prioritet i cilj broj jedan na listi vrijednosti".

Naši stavovi se baziraju na zakonima i sugestijama pravnih eksperata, međunarodnom pravu i stavovima međunarodnih institucija. Danas želimo upozoriti i pozvati VSTV, Ustavni sud, ali i Međunarodne organizacije da razmotre i uvaže stavove Haškog tribunala o Dobrovoljačkoj" kazao je Ajnadžić i dodao:

"Imamo razloga da sumnjamo da postoji politički utjecaj jer je istraga obustavljena 2012. godine, i da je Tužilaštvo zloupotrijebilo odluku Ustavnog suda da se ponovo otvori slučaj o Dobrovoljačkoj. Iznimno je važno da iskažemo stavove i insistiramo prije reakcije Suda BiH o postupku potvrđivanje ili odbacivanja optužnice."

Ajnadžić je također zapitao "koji su to novi dokazi koji su se pojavili nakon 30 godina".

Semir Islambašić obratio se u ime Udruženja veterana specijalne policije Lasta, te iznio jasne zahtjeve boračkih udruženja.

"Tražimo da se uspostavi monitoring od strane VSTV-a i međunarodnih organizacija u pogledau sabotaže i blokade istraga za opsadu Sarajeva od strane Tužilaštva BiH. Ukoliko se do kraja godine ne podignu optužnice za opsadu Sarajeva, tražit ćemo odgovornost rukovodećih tužilaca i svih nadležnih tužilaca uključenih u program ratnih zločinaca, uključujući i krivičnu odgovornost.

Tražimo da Tušilaštvo BiH hitno, shodno odluci Vijeća ministara BiH i revidiranoj strategiji stavi u prioritet 300 predmeta A kategorije dostavljenih od Haškog suda, među kojima su i deseci saglasnosti koje se odnose na opsadu Sarajeva. Također, pozdravljamo prvostepenu oslobađajuću presudu Draganu Vikiću i drugima koja dokazuje da Tužilaštvo BiH nije imalo dokaza, to je i dokaz da se resursi Tužilaštva upotrebljavaju po političkim kriterijima" kazao je Islambašić.

(FAKTOR)

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Dokumenti s memorandumom Parlamenta Federacije BiH kojima se poziva na rat su falsifikat

SUD UVAŽIO DOKAZE: Konakovićev kum prljavim parama opremao policiju, Čampara i Forto šute?  

Povratak bivšeg gradonačelnika Banja Luke pojačava konkurenciju na predstojećim izborima

Sud BiH odlučio: Trojici Titovih saradnika pritvor, biznismenu Memiji mjere zabrane