“Organizacioni odbor za podizanje spomenika najboljem sportisti BiH svih vremena Mirzi Delibašiću nakon sagledavanja svih okolnosti donio je odluku da se ceremonija otkrivanja spomenika prolongira za 24 sata. S tim u vezi, obavještavamo javnost da će svečano otkrivanje spomenika Mirzi Delibašiću biti upriličeno sutra, 1. juna u 19 sati na platou KSC Skenderija”, saopćeno je iz Općine Centar.

Učinjeno je tako nakon cjelodnevne kritike kojoj je Općina Centar Sarajevo bila izložena na društvenim mrežama i od pojedinih medija jer je svečana ceremonija, na kojoj su bili previđeni “zabava”, “druženje”, “svirka” i “catering”, bila zakazana na dan kada se u Prijedoru i širom Bosne i Hercegovine obilježava Dan bijelih traka, dan sjećanja na zločine koje su vojne i policijske snage Republike srpske počinile u Prijedoru 1992. godine.

Iz Općine su, očigledno, izbjegli navesti “okolnosti” zašto su odlučili odgoditi otkrivanje spomenika. Ima u tome neke proračunatosti, arogancije i straha a ponajviše kukavičluka jer je jasno da bi svako spominjanje Dana bijelih traka u ovom kontekstu značilo ili da su bili smetnuli s uma ovaj važni historijski događaj ili da ih to nije zanimalo sve dok javnost nije počela negodovati.

S druge strane, ako navedu neki drugi razlog, naprimjer smrt danas preminule zastupnice u Skupštini Kantona Sarajevo Segmedine Srne-Bajramović, onda će tek biti izloženi prozivkama jer zbog jedne tragedije odgađaju nešto što nisi učinili u znak sjećanja na 3.176 ubijenih Prijedorčana.