U novembru 2020. godine trajala je predizborna kampanja za lokalne izbore u Mostaru. HDZ BiH bio je vrlo aktivan u promoviranju jednog od svojih uglednih kandidata – dr. Zorana Karlovića, trenutno šefa anesteziologije u KBC Mostar.

“Lista HDZ-a BiH za Gradsko vijeće Mostara donijela je nekoliko iznenađenja. Jedno od njih je prim. mr. sci. Zoran Karlović, dr. med, voditelj Odjela za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje SKB Mostar, koji se ove godine kandidirao za vijećnika u Gradskom vijeću Mostara. Izađite na izbore i dajte svoj glas našem kandidatu”, širilo se poput virusa društvenim mrežama, ali to nije pomoglo dr. Karloviću da prođe u Gradsko vijeće Mostara.

Za doktora Karlovića tvrdili su da je “provjeren”, da ima “lijek za Grad”, da “njegova djela sve govore”.

I zaista se dr. Zoran Karlović pokazao kao “provjereni” kadar HDZ-a. Nekim posve neslučajnim čudom pojavio se kao jedan od glavnih medijskih megafona fame o “smrtonosnim respiratorima na KCUS-u” koja je 3. aprila 2021. godine krenula s medija bliskih lideru SBB-a Fahrudinu Radončiću (“Dnevni Avaz”, “Raport”) i Aljoši Čampari (“Press media”).

VIŠE O TEMI: MEDIJSKO-POLITIČKI TERORIZAM: Evo ko stoji iza poziva na linč doktora!

Karlovićeva šeherska megapremijera ipak se dogodila na mediju imena “Radio Sarajevo” čije je vodstvo u prijateljskim odnosima s Peđom Kojovićem, liderom Naše stranke i političkim šefom Irme Baralije i Boške Ćavar.

Je li doktor Karlović vraćao uslugu “Trojki” za uspješno odrađeni posao u Mostaru kada je jučer “smrtno” plašio javnost riječima da on “ne želi uzimati respiratore koji su neupotrebljivi ili čak prilikom upotrebe mogu biti smrtonosni”?

I kome je vraćao uslugu za širenje ovakvih “smrtonosnih” glasina? Radončiću? Čampari? Kojoviću? Nikšiću?

To vjerojatno ovaj HDZ-ovac najbolje zna kao i njegov politički šef Dragan Čović.

O čemu se ovdje zapravo radi ponajbolje je opisao krajem prošle godine direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Zijad Bećirović.

„Međunarodni institut IFIMES od početka afere upozorava, da se pokušava montirati optužnica protiv Fadila Novalića, premijera Federacije BiH. Uopće ne iznenađuje, da je Sud BiH vratio optužnicu, jer pratimo na koji način se montira optužnica protiv premijera Novalića. Ustvari iznenađuje me što Sud BiH nije odbio optužnicu protiv Novalića. Novalić može biti svjedok, a ne nikako optuženik. Da bi ste optužili Fadila Novalića morate biti mađioničar, a ne pravnik.

Ukoliko eventualno optuže premijera Federacije BiH Fadila Novalića onda nastupa kriza u BiH, jer je Vlada nosilac svih pozitivnih procesa u BiH. Znamo čiji je interes slabljenje Federacije i BiH. Ukoliko Sud BiH potvrdi optužnicu, mi ćemo se zalagati za smjenu svih predsjednika sudova u BiH i svih glavnih tužilaca u BiH uključujući i Debeveca. Podržat ćemo promjene u VSTV i u međunarodnoj zajednici pokrenuti zahtjeve za formiranje posebnog sudsko-tužilačkog vijeća, koje bi razmatralo optužbe protiv premijera Federacije BiH Novalića. Niko ne smije pristati na montirane političke procese po principu danas ja sutra neko drugi' i tome se mora suprotstaviti šira društvena zajednica.“

Očigledno je da zakoni nisu jednaki za sve. Sjetimo se i afere Respiratori. Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv premijera Fadila Novalića, ali ne i protiv ministrice finansija Jelke Milićević koja je bila i predlagač odluke za Vladu o izdvajanju sredstava za nabavku ove opreme. Ovo je jedinstven slučaj u Evropi…

To je zaista jedinstven slučaj. Vlada je dala samo saglasnost, i tu se radi o pravnoj lakrdiji i tu se radi o namještanju optužnice. Pozadina je drugačija, a cilj je eleminirati iz političkog života premijera Novalića koji je bio s obzirom na uslove uspješan premijer. Ovo je pokušaj montiranja Fadilu Novaliću, a to je u jednu ruku način da se suprostavimo pravosudnom sistemu. Svako može tu biti meta, a sad je tu Fadil Novalić u ovom slučaju žrtva.

U entitetu Republika Srpska afere ne dobivaju pravosudni epilog. I tamo se mnogo pričalo o zloupotrebama prilikom nabavke medicinske opreme I premijera Radovana Viškovića. Sve ostalo samo na priči.

Ne samo Višković, imate izjave i Milorada Dodika. Sve tu upućuje da je tu bio u dosluhu sa vlastima. Moram reći da ko poznaje historiju pravne misli, mora mu biti jasno da je zapad počeo da napreduje kada su počeli poštovati vladavinu prava. Mislim da je zaista došlo vrijeme da se rješava situacija u BiH, na Kosovu u Crnoj Gori… Mislim da je montirani slučaj Fadilu Novaliću idealna prilika da se građanstvo suprostavi sudstvu”, komentirao je Bećirović.

Dakle, afera koju su jučer pokrenuta od Radončićevog i Čamparinog medijskog bataljona definitivno može računati na podršku “trećeg entiteta” Dragana Čovića.

Čekamo još da se jave Dodikovi medicinski stručnjaci sa UKC Republike srpske i da kažu svoje mišljenje o „smrtonosnim“ respiratorima.