U nedavnom intervjuu za Srnu Dodik je kazao da RS-u pripadaju četiri ministra u Vijeću ministara, a Bošnjacima i Hrvatima po tri. RS-u ne pripadaju 4 ministarske pozicije, jer ih ima ukupno 9, a iz Federacije može biti izabrano maksimalno 6 ministara. Predsjedavajući Vijeća ministara ne ulazi u broj ministara, jer Zakon kaže da Vijeće ministara sačinjavaju: predsjedavajući i ministri. I tu ulijeće Forto pa smanjuje kvotu Bošnjaka ministara iz FBiH na dva ministra. Vjerovatno ćemo imati Konakovića za ministra vanjskih poslova i Heleza za ministra odbrane. Konaković bi trebao biti zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara.
Dakle, ovi iz „trojke“ pristali su na Dodikova proizvoljna i jednostrana tumačenja Zakona o Vijeću ministara. Sva važnija ministarstva preuzet će Dodik i Čović.

Od odmetnutih članova osmorke Ogreševića i Efendića saznali smo da se „trojka“ dogovorila sa Dodikom o imenovanju njegovog Bošnjaka Denisa Šulića kao trećeg bošnjačkog ministra u Vijeću ministara, a da ih niko o tom dogovoru nije obavijestio. Nakon protesta iz osmorke Dodik je odustao od Šulića. Taj je, bajagi njegov ustupak samo trebao „relaksirati“ nastavak prodaje države. Ali opet je Forto poslušno uletio u igru pa će Dodik opet imenovati Šulića ili nekog svog Bošnjaka. I opet smo na istom.
Gdje ja stadoh ti produži.

Trka za pozicijom ministra vanjskih poslova između Konakovića, Arnauta i Čudićke, otvara mogućnost da sarajevska cirkus koalicija bude opet prevarena a da to naplate Dodik i Čović otimanjem funkcija države BiH. Taj ministar vanjskih poslova je i budući potpredsjednik Vijeća ministara i on ima mogućnost da zaustavi bilo kakvu antidržavnu djelatnost.

Zamislite šta će biti kada budući ministar za vanjske poslove otputuje, jer su mu putovanja posao. Prije službenog puta bi trebao dati punomoć ministru Zukanu Helezu na koje tačke dnevnog reda on, kao njegova zamjena, treba reagirati. I, zamislite, onda predsjedavajuća Krišto dopusti izmjenu dnevnog reda i uz dignutu ruku Dodikovog poslušnog ministra, kreće teror nad državom BiH po željama SNSD-a i HDZ-a. Sa Dodikovim Bošnjakom Helez se ne smije razboljeti, ako je zamjenik Konaković na putu.

To je scenario po kojem za jednu sjednicu Vijeća ministara Dodik i Čović mogu dobiti sve što do sada nisu mogli ni zamisliti kada su pred njima bili drugi pregovarači u vlasti, recimo SDA i DF. Ove dvije stranke to nikada ne bi dopustile.

Trojka će, sigurno je, nastaviti sa niskim udarcima u vlastitu državu. Imaju podršku i od stranaca. Schmidt ili, kako ga običan svijet zove, visoki predstavnik HDZ-a, uradio je štošta uz podršku “osmorke”, pa “trojke”. Intelektualno je jadno misliti da to Schmidt radi zbog njih. Schmidt udara na ustavnu strukturu ove države radi HDZ-a. A pošto ti iz “trojke” udovoljavaju HDZ-u, pošto su neizmjerno kooperativni, upravo zbog te njihove poslušnosti, Schmidt ih podržava i gura u vlast. Trojka je tu usputna korisna pojava.

Sistem vlasti u BiH funkcionira na etničkim principima, i to je tako, pogotovo kad su na drugoj strani Dodikove i Čovićeve mutikaše. I ne radi se ni o nacionalnom, niti o građanskom. Radi se o tome da ovi iz SNSD-a i HDZ-a po cijeli dan smišljaju podvale protiv ove države, da bi od nje oteli funkcije sa kojih mogu progurati vlastite nacionalne i svake druge interese.

Bratstvu Dodika i Čovića se sa nekoliko potpisa dodao Nermin Nikšić, kao vođa sarajevske Cirkus koalicije. Etnički sistem u državi koji nam je nametnut i koji izdašno koriste SNSD i HDZ je poguban ako nema pravovremenog odgovora.

Jedan od vukova iz stare bošnjačke političke garde je to ovako objasnio: “Etnički koncept odlučivanja u Vijeću ministara uveden je radi sprječavanja preglasavanja nekog od konstitutivnih naroda. Pošto imamo i etnički ustav ovaj koncept odlučivanja je donekle logičan, jer se uvijek dvojica mogu okrenuti protiv trećeg. Etnički ustav uvijek može proizvesti više problema nego što se može pronaći rješenja. Zato ga je besmisleno pokušavati popraviti, jer se on ne može popraviti. Treba nam moderan ustav, koji će štititi prava pojedinca i samo ono najvažnije od kolektivnih prava”.

Moglo bi se posumnjati da je sve iza ovih rokada ponajviše privatno. Forto bježi iz izvršne vlasti Kantona Sarajevo, gdje je odgovornost direktna. U šta se uvjerio na protestima. Nikšić izgleda kao da traži uhljebljenje po svaku cijenu. Konaković ide u vanjske poslove i ne znajući šta ga čeka, pa to djeluje kao njegova privatna želja. Kakvu će voditi politiku ako se Predsjedništvo ne slaže oko ključnih stvari?

Običan svijet „trojki“ ne može oprostiti što su na mali mig Čovića izbacili Demokratsku frontu iz igre, premda je odmah iza SDP-a po izbornom uspjehu. Usput, glasali su za Čavaru, koji je na „crnoj listi“ SAD, te mu dali za pravo što je četiri godine bojkotovao formiranje vlasti u Federaciji. To je nažalost „trojka“.

U novembru 2017. Nermin Nikšić se tajno sastao sa Miloradom Dodikom, a onda je ubrzo uslijedio i prelazak Vojina Mijatovića u SDP-BiH. Mijatović je prije i nakon izbora izgovorio brojne nelogičnosti, koje su bošnjačke glasače dovodile u zabludu.

Prisjetimo se Mijatovićevih nedavnih stavova o jučerašnjem danu: „9. januar je za mene samo još jedan dan poslije 8. i prije 10. januara, a vi slobodno birajte imate Milu (Dodika) i bratiju i imate Branu, Vukana i bratiju, njima vjerujete, samo ih nemojte danas zvati jer su zauzeti i svi zajedno slave 9. januar“, rekao je i porekao vlastito mišljenje koje je dao u emisiji “Lice nacije” na OSM televiziji, gdje je, između ostalog rekao da će se “Dan RS-a slaviti bez obzira na odluke Ustavnog suda BiH što je sasvim uredu”.

Moglo bi se reći da je Mijatović zajedno sa Nikšićem razorio koaliciju Pokret za državu u RS-u. Nikšić je godinama u političkim vrhovima i morao bi dobro znati kako stvari funkcioniraju, ali ipak i dalje istupa sa političkim fikcijama i proizvoljnostima po sistemu: Nek’ narod uživa u lažima.

„Danas (4.januara ove godine) na Vijeću naroda RS-a nije prošao zakon o državnoj imovini. I to je način kako se možemo boriti protiv tog djelovanja, idemo se boriti kroz institucije.“ Kako će se Nikšić boriti kroz institucije kojih više nema? Nije održana sjednica Vijeća naroda RS nego sjednica kluba Bošnjaka. Istina je da je Zakon o nepokretnoj imovini već prošao i Vijeće naroda ga neće zaustaviti. Vijeće naroda RS, njegov bošnjački klub, je Nikšićevim zaslugama u poziciji da uopšte ne može potezati pitanje zastite vitalnog nacionalnog interesa, niti pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom BiH. SDP ima samo jednog Bošnjaka u klubu Bošnjaka, SDA ima tri, BH zeleni imaju jednog i SNSD tri Bošnjaka. Dakle, ukupno je osam Bošnjaka. Da bi se donijela kvalitetna odluka potrebne su dvije trećine glasova, a to je šest Bošnjaka. Bošnjaci u RS više nemaju ni pravo veta na pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Nikšić to mora znati ali ipak nastavlja obmanjivati javnost. Napravio je sa SDA i devet drugih stranaka u RS-u „Pokret za državu“, a onda ideju Pokreta izdao na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou, jer je isključivošću odstranio izborne pobjednike SDA i DF. Time je potpuno marginalizirao bošnjačku politiku u RS, a onda i u Federaciji. Nikšić je izgubio izbore a hoće da bude prvi čovjek izvršne vlasti u Federaciji, što je najznačajnija pozicija u cijeloj drzavi jer raspolaže s najviše para.

Izbore je izgubio a ponaša se kao da je na kraljevskom tronu. Nikšić ne smije biti na poziciji premijera FBiH. Ne smiju se nagrađivati izborni gubitnici jer se tako obesmišljava demokratija i izborni sistem. On je izborni gubitnik, a vodi glavnu riječ u ovim besmislenim, magijskim pregovorima sa Čovićem i Dodikom. Gdje to ima u demokratskom svijetu? „Trojka“ ga podržava što je takođe poražavajuće i nepolitički.

Uostalom Nikšića su odbacili njegovi glasači SDP-a, jer nije prošao ni sa kompenzacijske liste. Ubrzo će kongres i izbori u SDP-u na proljeće. Vjerovatno u maju. Godine 2015. i 2019. je izabran za lidera SDP-a sa gotovo 13 hiljada glasova, a onda na prošlim izborima dobio dva i po puta manje glasova. To govori o njegovom trenutnom mjestu u SDP-u i političkoj nemoći.

Ima li išta dobro u ovome? Ima! Ostalo je malo naivnih! Nikšić, Forto i Konaković nam pričaju posljednji vic o Muji i Sulji.

Izvor: Bosna Global