Kulenović: Ovo je skup za političko bosansko dostojanstvo

Predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 Adil Kulenović poručio je danas na protestima da se mora pokazati narodna volja.

- Dragi Krajišnici, Hercegovci..., iz bilo kojeg dijela Bosne i Hercegovine dolazite. Do kada ćeš Bosanče živjeti u neizvjesnosti, dok čekaš da ostvariš pravo da budeš jednak sa svim ostalim u svijetu. Mora se pokazati narodna volja kao što su to radili i naši preci. Ovo je naša država od koje nikada nećemo odustati.

Mi, čuvari Bosne, nikada od nje nećemo odustati. Hoćemo samo ono što su sve države u Evropi, da smo suverena nacija, suverena država. Izdati smo kada smo primljeni u Ujedinjene nacije.

Ovo je skup za dostojanstvo, za političko bosansko dostojanstvo. Niko nema pravo da nam nameće da glas jednog čovjeka u ovoj zemlji, bilo kojeg, vrijedi više od glasa drugog čovjeka. Duh velike Srbije, duh velike Hrvatske, nadvija se nad nama - poručio je Kulenović.

Na protestima je zatražena ostavka visokog predstavnika Christiana Schmidta

Prisutnim se obratio i predsjednik foruma mladih kruga 99 Rijad Ahmetović te Mujo Aganović, predsjednik Saveza RVI paraplegičara FBiH.

- Da bi zlo pobijedilo, dovoljno je da dobri ljudi ne čine ništa - kazao je između ostalog.

Dodao je da je ovaj skup samo upozorenje i najava da će ih biti još ukoliko bude odluka koje idu na štetu BiH kao građanske države.

Gradimir Gojer nije bio u mogućnosti da se pridruži protestima, a njegovo pismo je pročitano.

Đozić: Pred nama su dva puta, građanska država ili ono što Zagreb traži uz pomoć Schmidta

Učesnicima protesta ispred zgrade Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu obratio se i Suad Đozić u ime neformalne grupe ReSTART, uz Asocijaciju nezavisnih intelektualaca Krug 99, jednog od organizatora protesta.

- Kada sam u oktobru 2021. bio u ovoj zgradi OHR-a, rečeno nam je da nas je malo. Danas nas ima dovoljno, danas treba da nas čuju. Želimo građanski uređenu državu. Ako smo u Dejtonu bili prislijeni na kompromise, danas ne moramo.

Želimo mijenjati Ustav u pozitivnom smislu. Prvo treba ukloniti uzrok svih naših problema, a to je što nemamo građansku državu. Zaustavimo dalju razgradnju države, odnosno cementiranje etno-feudalnog koncepta uređenja bh društva u tri etnička tora - kazao je Đozić.

Naglasio je da su pred BiH dva puta.

- Prvi je trasiran apelacijama i presudama evroskih sudova, Zornić, Pilav, Finci- Sejdić, da slijedimo ljudska prava po evropskim konvencijama i imamo normalnu, evropsku građansku državu. A šta danas imamo? Imamo ono što Zagreb traži putem visokog predstavnika Christiana Schmidta. Vrijeme da bijemo presudnu bitku za spas države - rekao je Đozić.

Zornić: Nećemo šmitizaciju BiH, n-torka i zapadne diplomate neka ne testiraju naše strpljenje! 

Azra Zornić, članica Kruga 99, jedna od apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu na današnjem protestnom skupu ispred OHR-a kazala je kako su se građani danas okupili kako bi izrazili neprihvatanje šmitizacije Bosne i Hercegovine.

Kazala je da susjedne države, Srbije, a posebno Hrvatska uz podršku SAD-a i desničarske Evrope su instrumentalizirale OHR i preko njega nam uvode aparthejd.

- Pritom, neki političari koji su dobili glasove ovih građana, među kojima su neki i danas ovdje prisutni, su izdali povjerenje tih građana i dali podršku visokom predstavniku da secesionistički, nacistički i segracijski, samovoljno mijenja naš najviši pravni akt - Ustav i to samo jednog entiteta, Federacije BiH - kazala je Zornić.
Na spominjanje domaćih političara iz mase su se čuli povici: "Uaaaaaa".

- Takvo silovanje pravnog sistema jedne evropske države sa 1.000- godišnjom tradicijom je nedopustivo i u najnerazvijenijim zemljama trećeg svijeta - poručila je Zornić.

Poručila je da Bosni i Hercegovini treba izmjena Ustava u skladu sa presudom Evropskog suda u slučaju Zornić.

- Sve što se dešavalo od oktobra do danas samo dokazuje da smo bili u pravu kad smo upozoravali na vrijeme da politike dijela međunarodne zajednice idu u smjeru produbljivanja diskriminacije i aparthejda. Šta zahtijevamo? Zahtijevamo energično da zlonamjerni međunarodni političari i diplomate odmah prestanu sa miješanjem u društveno - politički život naše zemlje. Od patriotski orijentisanih političara zahtijevamo bezuvjetno ispunjavanje 14 ključnih prioriteta kako bi BiH mogla ispuniti uvjete za otvaranje pregovora za članstvo u Evropsku uniju. Među tim prioritetima je uvrštena i implementacija presuda Evropskog suda za ljudska prava, prvenstveno presuda u slučaju Zornić, kojom se nalažu jednaka prva svih građana na cijeloj teritoriji BiH, odnosno princip jedan čovjek - jedan glas - kazala je Zornić.

Iz mase su se na spominjanje predstavnika međunarodne zajednice ponovo čuli povici: "Lopovi, lopovi, lopovi!"

Zornić je potom uputila poruku zapadnim diplomatama.

- Nemojte testirati naše strpljenje preko nesposobnog diplomate koji svojim grešakama zemlju vodi u nestanak, posaljite nam sposobnog i objektivnog, umjesto sadašnjeg HDZ-ovog dobitnika nagrade "Ante Starčevića".

Zatim je uputila i poruku "n-torci":

- Nemojte testirati naše strpljenje borbom za vaše fotelje, jer time ugrožavate opstojnost domovine!

Iz mase su se tada ponovo čuli povici: "Izdaja!".

- Ne damo suverenitet i teritorijalni integritet BiH, ne prihvatamo i ne dozvoljavamo da OHR prenosi suverenitet BiH na susjedne zemlje. Ne dozvoljavamo suspenziju demokratije u BiH. Ne dozvoljavamo suspenziju i negiranje ljudskih prava koje vrši OHR i pojedine strane ambasade. Odbijamo bilo kakvu diskriminaciju bilo koga u BiH po bilo kojem osnovu. Ne dozvoljavamo propagiranje, zaštitu i ugrađivanje pobornika udruženih zločinačkih poduhvata u politički sistem države. Zahtjevamo implementaciju svih presuda ESLJP-a. Tražimo da OHR prestane kočiti proces EU integracija svojim nedemokratskim odlukama. Tražimo ostavku Christiana Schmidta, koji se pokazao kao nedostojan funkcije visokog predstavnika. Tražimo punu demokratiju i poptupunu zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda makar to značilo potpunu promjenu Dejtonskog sporazuma - poručila je Zornić.

Na kraju obraćanja kazala je: "Kad pogledam ovaj skup, mirno spavam, jer vidim da Bosne je bilo, Bosne ima i Bosne će biti. A i nas u njoj".