Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da s pažnjom prati događaje i u Sarajevu i u Banjoj Luci i da treba, kako kaže, očuvati mir jer je on jako važan za budućnost regiona, javlja Anadolu Agency.

"Razumije se da nametanje i oktroisanje odluka spolja nikada nije moglo da donese dobre rezultate", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je dodao da će ove godine u Busijama biti obilježena godišnjica operacije "Oluja" i da će tada imati sastanak s rukovodstvom bh. entiteta Republika Srpska, kao i da su o svemu obaviješteni i da Srbija "ne može da ostavi RS u ekonomskom ili bilo kojem drugom problemu".

Vučić je na pitanje novinara rekao da se plaši da je upravu kada kaže da je atmosfera u BiH najuzavrelija od Daytonskog sporazuma, ali da se nada da svi znaju koliko je važno očuvanje mira.

"Mi s Bošnjacima moramo da pokušamo da izgradimo bratske odnose", poručio je Vučić.

On je rekao da se uvijek "plašio nepodnošljive lakoće neodgovornosti" i da na navode predsjednika Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića da se u augustu ide na odmore, a da su stranke iz RS-a to produžile za sedam dana da bi produžili odmor, nema komentar, jer misli da je situacija mnogo složenija.

Vučić je rekao da niko nije pobijedio onda kada je stranac nešto nametao Srbima i da je vrijeme da Bošnjaci i Srbi, kao i Hrvati počnu da razgovaraju.