Park skulptura Vigeland, Oslo, Norveška

Više od 200 radova od granita, bronce i kovanog željeza Gustava Vigelanda, od avangardnih instalacija do ogromnog Monolita. Slobodno za ulazak i otvoreno svaki dan, to je odlično mjesto za piknik, sa susjednim muzejom ako je hladno vrijeme.

Fondation Maeght, Alpes-Maritimes, Francuska

Neki od najvećih svjetskih modernih skulptora, uključujući Braquea, Giacomettija i Miróa, pomogli su u stvaranju najvažnije francuske umjetničke fondacije, sa suncem okupanim vrtovima u kojima se nalaze njihova djela zajedno s onima Caldera, Chagalla i drugih. Mozaici, skulpture i fontane smješteni su između drveća, s dvorištem posvećenim Giacomettiju i izložbom koja se fokusira na Bonnarda i Matissea (do 6. oktobra). Prelijepo selo Saint-Paul de Vence na vrhu brda nalazi se u blizini.

East Side Gallery, Berlin, Njemačka

Povijest i umjetnost spajaju se u ovoj izvanrednoj galeriji na otvorenom koja čini najduži neprekinuti dio Berlinskog zida koji još uvijek stoji. Više od 100 slika prekriva zidove, sa svjetski poznatim djelima kao što su Bratski poljubac Dmitrija Vrubela i Trabant Birgit Kinder, koji kao da se probija kroz zid, pored manje poznatih slika.

Muzej Kröller-Müller, Arnhem, Nizozemska

Sa više od 160 radova, uključujući skulpture Rodina i Moorea, Kröller-Müller, jedan od najvećih vrtova skulptura u Evropi, odličan je za porodični dan. Djeci će se svidjeti geocaching staza, koja vodi do tajnog umjetničkog blaga, s puno travnjaka za piknike i restoranom na otvorenom. Mnoga od djela su prilagođena djeci – djeca se mogu kretati preko Jardin d’émail Jeana Dubuffeta ili sjediti ispod zamršene iglene kule Kennetha Snelsona, a ako pada kiša, u zatvorenom muzeju nalaze se Van Goghova djela.

Muzej podvodnih skulptura, Aja Napa, Kipar

Jedno od najneobičnijih umjetničkih iskustava, Musan je podvodna šuma skulptura, sa 93 umjetnička djela Jasona deCairesa Taylora, uključujući drveće, biljke i više figurativnih djela. Posjetitelji mogu pristupiti potopljenom parku skulptura, koji u svom najdubljem dijelu doseže dubinu od osam metara, ronjenjem. Ronjenje se mora obaviti kao dio izleta sa instruktorima ronjenja, dok iskusniji ronioci mogu samostalno istraživati.

Austrijski park skulptura, Graz

Uhvatite autobus iz Graza i ponesite piknik kako biste uveličali dan u ovom ogromnom vrtu skulptura. Slobodan za ulazak, sa dovoljno prostora za trčanje djece, sadrži više od 80 radova austrijskih i međunarodnih umjetnika, u rasponu od apstraktnih oblika do metalnih fraktala, betonskog čamca i naizgled nasumične gomile dijelova aviona. Fat House Erwina Wurma – vikendica u prirodnoj veličini koja izgleda kao da je isklesana od bijelog sljeza – jedna je od najneobičnijih.

Château La Coste, Aix-en-Provence, Francuska

Smješten u pozadini provansalskih vinograda, 40 umjetničkih djela i arhitektonskih instalacija u La Costeu uključuju djela Franka Gehryja i Tracey Emin. Oak Room Andyja Goldsworthyja je rešetka od 1.200 komada burgundskog hrasta, dok se čini da ogromni, mišićavi pauk Louise Bourgeois kliže po plitkom bazenu. Za istraživanje parka potrebno je 2-3 sata.

Villa Celle, Pistoia, Italija

Kolekcija Gori, koja se smatra jednom od najvećih svjetskih kolekcija umjetnosti s ekološkom tematikom, prostire se kroz romantični park koji okružuje Vilu Celle, sa 80 monumentalnih djela italijanskih i međunarodnih kipara. Visoke drvene instalacije, plutajuće skulpture i zamršene žice, metalni i željezni apstraktni oblici uzdižu se kroz park, zajedno sa ugaonim figurama i ručno izrezbarenim panelima. Posjete se moraju unapred rezervisati.