Lik britanske kraljice Elizabeta II dugo se nalazio na više svjetskih novčanica od bilo koje druge žene u historiji. Međutim, nakon njene smrti moglo bi je postepeno nestati iz svjetskih valuta. Australija je prošle sedmice objavila da lik pokojne kraljice neće biti uključen u nova izdanja njihovih novčanica. Dok bi britanske teritorije ili zemlje Commonwealtha mogle na novčanice stavljati lik novog britanskog monarha, kralja Charlesa III, druge će se – poput Australije – posve udaljiti od kraljevskih motiva.

Žene na novčanicama i dalje su rijetka pojava širom svijeta, a postupno uklanjanje kraljice Elizabete moglo bi dodatno smanjiti njihovo prisustvo na valutama iako analiza globalnih novčanica pokazuje da će zemlje u kojima se pojavljuju žene vjerovatno nastaviti s tom praksom. Između 2016. i 2023. godine broj zemalja koje su imale žene na novčanicama blago je porastao, na ukupno 46 u februaru 2023. godine. U osam zemalja u kojima su se likovi žena već nalazili na valutama zabilježen je povećan broj žena novčanicama.

Među zemljama koje povećavaju zastupljenost žena na svojim valutama su nacije koje bi uskoro mogle prestati da štampaju novčanice s likom kraljice Elizabete. Kanada je 2018. godine počela štampati novčanice s likom antisegregacijske aktivistkinje Viole Desmond, dok je Banka Engleske dodala na novčanice 2017. godine književnicu Jane Austen. Australija, zapravo, na novčanicama od devedesetih godina prošlog stoljeća ima četiri žene osim Elizabete, dok Novi Zeland i Bahami imaju novčanice koje prikazuju i Elizabetu II i lokalni žene kojima time odaju počast.

Više primjera žena na novčanicama može se naći i u Latinskoj Americi. Među četiri zemlje u tom regionu koje imaju najmanje tri žene na svojim valutama jeste Meksiko. Godine 1970. časna sestra i spisateljica Sor Juana Ines de la Cruz počela je krasiti valutu ove zemlje. Četrdeset godina poslije dodana je na novčanice umjetnica Frida Kahlo, a 2019. uslijedile su i feministkinja Hermila Galindo, kao i revolucionarka Carmen Serdán.

I Peru je na svoje novčanice najprije stavio lik žene koja ima veze s religijom. Prva žena koja se devedesetih našla na peruanskoj valuti bila je Sveta Ruža od Lime. Historičarka Maria Rostworowski dodana je 2021. godine zajedno s još dvije žene, japansko-peruanskom slikaricom Tilsom Tsuchiyom i pjevačicom Chabucaom Grandom.

Smrt Elizabete II mogla bi donijeti najveće promjene na Karibima, gdje ju sedam zemalja Commonwealtha trenutno ima na svim svojim novčanicama. (Šest dijele istu valutu, istočnokaripski dolar.) Praksa britanskih teritorija koje mogu kovati vlastitu valutu dovela je do toga da se dosta Elizabetinih likova rasprši po cijelom svijetu – od Ostrva Man preko Gibraltara i Svete Helene do Falklandskih i Kajmanskih otoka.

Umjesto da prikazuju Elizabetu ili Charlesa, mnoge bi nacije u budućnosti mogle krenuti putem Bermuda, gdje je kraljicu gotovo uklonjena s novčanica. Ovaj se otok odlučio za prikazivanje biljaka, životinja i pejzaža umjesto značajnih ličnosti – pristup koji je prirođeno neutralniji u rodnim pitanjima. Valute lišene poznatih lica – muških ili ženskih – nalaze se u zemljama eurozone, u Danskoj, Brazilu i Fidžiju, između ostalih.

(Izvor: Statista)