Rusija, zemlja s drugim najvećim brojem osvojenih medalja u historiji Olimpijskih igara, bit će prolaznik u Parizu 2024. Zbog agresije na Ukrajinu koja je započela u februaru 2022. godine, MOK je dozvolio samo nekolicini ruskih sportista da dođu na Igre u Parizu gdje će nastupati pod neutralnom zastavom, pod uslovom da ne podržavaju rat i da nemaju veze s vojskom. Bjelorusiji, saveznici Kremlja, također je zabranjeno učestvovanje.

Samo 15 ruskih sportista prihvatilo je poziv. Teniseri Daniil Medvedev i Mirra Andreeva najistaknutija su imena u maloj grupi koju čine i biciklisti, plivači, kajakaši i skakači u vodu. Unatoč tome što se mogu takmičiti, niko od njih neće moći prisustvovati svečanom otvaranju u petak.

Sve je to u potpunoj suprotnosti sa 330 sportista koji su prije tri godine učestvovali na Igrama u Tokiju  gdje su osvojili 71 medalju, od kojih 20 zlatnih. Međutim, u glavnom gradu Japana Rusija se takmičila pod akronimom Ruskog olimpijskog odbora (ROC) nakon što je bila sankcionirana zbog institucionaliziranog dopinga.

Ruska se delegacija već takmičila u Barceloni 1992. kao dio Unified Teama, nakon gašenja SSSR-a, a u Los Angelesu 1984., usred Hladnog rata, odlučila je ne učestvovati kako bi bojkotovala Sjedinjene Države.

Baš kao i u Los Angelesu, ruska je vlada izostanak svojih sportista u Parizu shvatila kao uvredu, diskriminaciju "bez presedana". Mnogi su sportisti odbili učestvovanje one koji su odlučili sudjelovati neki su sportski čelnici označili kao izdajice.

Štaviše, Igre, događaj koji privlači milionsku publiku, neće prenositi niti jedan ruski kanal, prema izvještajima u medija u toj zemlji. Ukrajina će sa svoje strane u Parizu imati 143 sportaša, iako je u posljednje dvije godine u ratu s Rusijom poginulo više od 450 vrhunskih ukrajinskih sportaša.