Sud u istočnoj iranskoj provinciji Khorasan - Razaví pogubio je četiri osobe zbog zločina koji je potresao tu enklavu prošlog oktobra. Sud je zaključio da su Ruhollah Javidi Rad, Mohammad Sayadi Baghansgani, Mohammad Hosseini i Mohammad Watandoost, svi ranije osuđivani, oteli dvoje planinara, izboli čovjeka a potom silovali njegovu suprugu pred njim.

"Otmica", "silovanje", "prijetnje" bili su dijelovi optužbe protiv krivaca, identificiranih i uhapšenih nekoliko dana kasnije u različitim dijelovima Irana, koji su u tamošnjoj javnosti postali poznati kao "Farimanske hijene", što je naziv regije gdje se dogodio zločin. Tu je planina Dal, jedno od najpoznatijih mjesta na koje dolaze iranski planinari. Da bi rano izašli na vrh, mnogi od njih provode noć u šatorima.

Prema lokalnim medijima, noć prije su dvoje planinara privukli pažnju kriminalaca, koji su čekali da se par vrati s vrha da ih napadnu. Svezali su ih a muškarca ranili nožem. Maskirani, prišli su mladoj ženi, staroj dvadeset godina. Silovali su je, prisiljavajući supruga da gleda i nakon toga ih ostavili. Tek kada su se uspjeli odvezati, par je nekako pozvao policiju.

Ovaj je slučaj ponovo raspalio žustru raspravu u iranskom društvu vezanu za silovanje. Krajem prošle godine iranske su društvene mreže bile ispunjene pritužbama protiv lokalno poznatih osoba, od kojih su neke optužene za ozbiljno seksualno zlostavljanje. Keyvan Emamverdi iz Teherana, optužen od strane nekoliko žena, uhapšen je i mogao bi se suočiti sa smrtnom kaznom zbog trovanja i seksualnog zlostavljanja nekoliko žena.

Taj je slučaj otvorio i žestoku raspravu o primjeni smrtne kazne za silovatelje u zemlji s kaznenim zakonom koji se temelji na vjerskom zakonu, a organizacije za zaštitu ljudskih prava kritizirale su ga zbog svoje oštrine. Ta je rasprava sada ponovno rasplamsana iako je, ovaj put, većinsko stajalište bilo za pogubljenje 'hijena'. Zločini poput onog u Farimanu nisu česti u Iranu, pa je njegova brutalnost, način na koji je počinjen kao i obilje dokaza pridonijelo tom rezultatu.

Prošlog januara vlada je odobrila nacrt zakona o kojem se raspravljalo skoro osam godina. Takozvani Zakon o zaštiti, dostojanstvu i sigurnosti žena od nasilja, koji još uvijek mora dobiti zeleno svjetlo od Parlamenta i Vijeća skrbnika Ustava, ima za cilj poboljšati zaštitu žena i preduprijediti slučajeve ove vrste. Kritičari upozoravaju da, unatoč tome, zakon ne rješava potencijalne slučajeve zlostavljanja u porodici.