Stranka demokratske akcije Makedonije – SDA, povodom obilježavanja 31. godišnjice od osnivanja, organizovala je niz aktivnosti.

Delegacija SDA Makedonije realizovala je radne sastanke sa predsjednikom Sjeverne Makedonije, Stevo Pendarovski, premijerom Vlade Sjeverne Makedonije, Dimitar Kovačevski, sa prvim zamjenikom premjera Vlade Sjeverne Makedonije, Artan Grubi, predsjednikom političke stranke Alternativa, Afrim Gaši. Delegaciju SDA Makedonije predvodio je predsjednik Dželal Hodžić, član predsjedništva SDA BiH dr. Admir Mulaosmanović, savjetnik u SDA Makedoniji Avdija Pepić, član glavnog odbora SDA Makedonije Senad Daca i bh. novinar Sanadin Voloder.

U četvrtak 27. oktobra u sklopu obilježavanja 31. godišnjice od osnovnija SDA Makedonije organizovana je promocija Edicije “Bošnjaci” u Općini Čair.

U prvom djelu promocije u ime SDA Makedonije obraćanje imao je predsjednik Dželal Hodžić.

Čestitke povodom 31. godišnjice sa govornice uputili su gosti: sekretar općine Čair Faruk Nevzati, predsjednik Stranke za turski pokret Enes Ibrahim, predsjednik stranke Vlaha u Makedoniji, Nikola Babovski, organizacioni sekretar SDSM-а Vangel Andreski, potpredsjednik zajednice Hrvata u Sjevernoj Makedoniji Nenad Živković.

Promotor I. kola Edicije “Bošnjaci” bio je Dr. Admir Mulaosmanović, član predsjedništva SDA BiH, a moderator Sanadin Voloder.

Zajednička delegacije dvije stranke posjetila je i spomenik posvećen Genocidu u Srebrenici koji je prošle godine na Dan Bošnjaka otvoren u skopskoj općini Čair.

Kroz navedene aktivnosti dvije sestrinske stranke su učvrstile svoju saradnju te unaprijedile odnose između dvije prijateljske države i naroda.

Bošnjaci u Sjevernoj Makedoniji su prvi Bošnjaci na Balkanu koji su se tako izjasnili na popisu 1994. godine što je bio preduslov za ulazak u preambulu Ustava, te ostvarivanja prava na informisanje i obrazovanje na bosanskom jeziku.